DRIS Eindhoven eerste reizigers informatie systeem met nieuwe BISON standaard

ris_peek_bison

[gesponsorde bijdrage]

In januari 2009 heeft Peek van het SRE (Samenwerkingsverband Regio Eindhoven) de opdracht gekregen om het bestaande (in 2006 opgeleverde) DRIS Eindhoven halte-informatiesysteem om te bouwen naar het DRIS TMi 8.0 integratie model. In dit model wordt de benodigde dienstregeling informatie aangeleverd via TMi 8.0 koppelvlakken 7 en 8, en vastgesteld en vrijgegeven door BISON.
Het DRIS Data Distributie Systeem (DDS), dat 120 haltes in de regio Eindhoven aanstuurt is in de eerste 6 maanden van 2009 gebouwd en operationeel sinds 15 juli. Op 10 september heeft de officiële oplevering aan het SRE plaats gevonden. Hiermee is dit het eerste DDS systeem in Nederland dat voldoet aan de door BISON vrijgegeven koppelvlakken.
Het vernieuwde DRIS Eindhoven systeem is een combinatie van het DRIS Data distributie Systeem met 120 haltes en het Neckerspoel Compact Bus Station systeem. Het Neckerspoel CBS systeem regelt op het busstation Neckerspoel in Eindhoven de toewijzing van bussen naar de juiste perrons en levert actuele reisinformatie. Het DDS Systeemdeel verzorgt de distributie en de presentatie van de actuele reisinformatie aan de reiziger via 120 haltedisplays in de regio.
De DRIS Distributie Server configuratie bestaat uit:
• meer dan 120 haltedisplays in het gebied van het SRE voorzien van de Peek UMTS/GPRS wireless module;
• een centrale serverconfiguratie gehost bij Peek in Amersfoort met daarop de DDS applicatie die het geheel bestuurt.

De koppelvlak 7 en 8 data wordt aangeleverd door een integratie systeem van Connexxion. Met het nieuwe systeem beschikt het SRE over een halte-informatiesysteem dat geschikt is voor de toekomst en tevens heel eenvoudig uitgebreid kan worden met nieuwe haltes. Ook kan eenvoudig informatie worden verwerkt van nieuwe en andere vervoerders zonder dat het systeem hoeft te worden aangepast.

Het DRIS systeem geeft de reiziger inzicht in de vertrektijden van de bussen van de haltes in de stad en op het busstation waardoor ze hun reizen beter kunnen plannen en het wachten als minder storend wordt ervaren.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.