Het SWOV-kantoor. FOTO Google Maps

SWOV-grondlegger Erik Asmussen (94) overleden

Erik Asmussen was de eerste directeur van SWOV en stond aan de basis van het wetenschappelijk verkeersveiligheidsonderzoek in Nederland. Sinds de oprichting in 1962 tot en met 1985 was hij directeur bij SWOV. In 1982 werd hij benoemd als hoogleraar in de Verkeersveiligheid aan de Technische Universiteit te Delft. Hij overleed zaterdagnacht 22 september op 94-jarige leeftijd.

Asmussen geldt als de grondlegger van het wetenschappelijk onderzoek naar verkeersveiligheid in Nederland en heeft hiermee mee de basis gelegd voor ‘Duurzaam Veilig Wegverkeer’, de door de OECD onlangs nog geroemde proactieve systeemaanpak van onveilige situaties.

Gedenkwaardig

Erik Asmussen heeft veel betekend voor SWOV, schrijft het instituut in een in memoriam. “Gedenkwaardig zijn onder andere zijn bijdrage aan de eerste Nota Verkeersveiligheid, waarin SWOV voor het eerst haar visie op en kennis over het bestrijden van verkeersonveiligheid wereldkundig maakte. Daarin werd afgerekend met een traditionele benadering van de verkeersonveiligheid via de schuldvraag en het brokkenmakersmodel. Ook werd onder zijn voorzitterschap van de OECD scientific expert group, zijn -nog altijd actuele- visie over integrale beheersing van verkeersonveiligheid internationaal aanvaard en overgenomen.”

Lees ook: ‘Goed en veilig gedrag in het verkeer moet uitgelokt worden’

Onderwerpen: ,

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.