Automotive Innovation Award 2019 FOTO Automotive Innovation Award

Innovatieprijs voor belangrijk onderdeel van slim verkeerslicht

Automotive Innovation Award 2019 FOTO Automotive Innovation Award

TLEX, een belangrijke schakel in de keten van slimme verkeerslichten, is beloond met de Automotive Innovation Award. Monotch, het bedrijf achter de innovatie, kreeg de prijs in de categorie ‘services’, met innovaties op het gebied van deel- en serviceconcepten, dataverzameling en databeheer. Uit het juryrapport: de innovatie “draagt het bij aan het creëren van veiligere situaties op de weg.”

Op dit moment staan er 73 intelligente verkeersregelinstallaties (iVRI’s) in Nederland. Eind van dit jaar moeten dat er achthonderd zijn. TLEX is een belangrijk IT-onderdeel van deze nieuwe generatie verkeerslichten. Het platform is het centrale punt in Nederland waar data van alle iVRI’s wordt gebundeld en naar weggebruikers wordt gestuurd. Én waar alle data van weggebruikers die iets van een iVRI willen, bijvoorbeeld een prioriteitsverzoek, wordt verzameld en wordt teruggestuurd naar de iVRI’s. Ontwikkelaar hiervan is het Nederlandse Monotch.

De jury, onder leiding van oud-premier Jan Peter Balkenende, was erg te spreken over het platform. Uit het rapport: “Monotch heeft met TLEX een platform ontworpen dat de doorstroom van het verkeer sterk kan verbeteren. Ook draagt het bij aan het creëren van veiligere situaties op de weg. De impact die dit systeem kan hebben op de verkeersinfrastructuur is bijzonder hoog.”

Ambitie

Menno Malta van Monotch is bijzonder trots op het resultaat: “Dit is een mooie aanmoediging. Het is onze droom om de weggebruiker en het wegkantsysteem met elkaar te verbinden. Dat vraagt om geduld. Nu is ons systeem nog slimmer dan het wegkantsysteem, binnen drie jaar moet dat anders zijn. Dan is die connectie er in de steden en binnen vijf jaar in heel Nederland. Maar onze ambitie gaat verder, ook over de grens. Dit is een mooie stap de goede kant op.”

De Automotive Innovation Award wordt een keer in de twee jaar uitgereikt. De prijs is een initiatief van onder meer ANWB, AutomotiveNL, BOVAG en kent verschillende categorieën. Punch Powertrain won in de categorie Technology met de nieuwe hybride transmissie DT2. In de categorie Challenging Concepts is Lightyear verkozen tot het meest innovatieve idee met de Lightyear One, een elektrische auto op zonne-energie. Ook de publieksprijs ging naar de Lightyear One.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.