Geld. Foto: iStock / darkojow

Akkoord kabinet en vakbonden over coronasteunpakket

Geld. Foto: iStock / darkojow (onbeperkt gebruik)

Het kabinet heeft een akkoord bereikt met vakbonden en werkgevers over het derde coronasteunpakket. Er komt onder meer een extra potje met geld bestemd voor scholing. “Het kabinet heeft een beweging onze kant opgemaakt”, zei Han Busker van FNV na afloop van het gesprek op het ministerie van Economische Zaken.

“Het steunpakket is goed. Hulde aan het kabinet”, verklaarde Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW. De loonsteun voor bedrijven (NOW) gaat in een iets andere vorm nog tot 1 januari door, aldus Busker. Volgens die regeling krijgt een ondernemer 90 procent van zijn loonkosten vergoed. Dat wordt 80 procent en 10 procent gaat naar een fonds van waaruit omscholing voor werknemers moet worden betaald.

Omzetverlies

Ondernemers blijven in aanmerking komen voor NOW als ze 20 procent omzetverlies draaien door de coronacrisis. Dat percentage verandert op 1 oktober niet, aldus De Boer. Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) sprak van een “heel constructief gesprek”. De kern van de afspraken is volgens hem het behoud van banen. Hij zegt wel te moeten constateren dat dat niet in elke sector lukt. “Het is daarom belangrijk om instrumenten te hebben om mensen van de ene sector naar de andere sector te krijgen.”

Volgens minister Eric Wiebes van Economische Zaken, is het goed dat er wordt geïnvesteerd in “sociaal beleid”. Omdat de economie blijvend zal veranderen door de coronacrisis, is het volgens hem belangrijk dat er ook de komende jaren wordt geïnvesteerd in het omscholen van mensen. Toch waarschuwt hij dat er wellicht mensen zijn die geen baat hebben bij deze plannen. “Individuele gevallen kun je niet altijd helpen met een algemeen pakket.”

Bron: ANP

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.