TrafficDelta maakt verkeersgegevens inzichtelijk

TrafficDelta is een nieuw platform in de vorm van een webapplicatie van IT&T voor het tonen van informatie van verkeersgegevens uit diverse verkeerssystemen/informatiebronnen op en langs de weg.

Om het verkeersproces beter te kunnen beheersen willen wegbeheerders en verkeersmanagers zoveel mogelijk (actuele) verkeersinformatie verzamelen (reistijden, intensiteiten, belasting, snelheden). TrafficDelta maakt deze info inzichtelijk. De gepresenteerde informatie is afhankelijk van de aangesloten inwinbronnen. De gebruiker bepaalt wat er wordt getoond. Voorbeelden van te tonen informatie zijn: reistijden, snelheden, intensiteiten, en belasting. De status van (bijvoorbeeld) actuele reistijden wordt getoond door de kleuring van wegvakken en routes, zodat snel een beeld gevormd kan worden van de drukte op de weg. Naast actuele informatie kan historische informatie worden opgevraagd of als referentie in het actuele beeld worden gebruikt. Ook is historische informatie direct voor handen om een voorspelling te doen van de te verwachten verkeersdruk. En verder kan incidentele- of status informatie als incidenten, wegwerkzaamheden en brugopeningen en informatie van actuatoren, zoals DRIPS, matrixborden en observatiecamera’s, worden getoond in het kaartbeeld.
Er kunnen daarbij filters, validaties, controles en andere verwerkingsslagen worden uitgevoerd voordat de data wordt getoond. Voor de afnemers van de actuele verkeersgegevens is het relevant om de ontvangen verkeersgegevens te kunnen beoordelen op de gebruikswaarde. De uitkomst van de bewerkingsslagen wordt uitgedrukt in een plausibiliteitwaarde. In overleg kan worden overeengekomen welke plausibiliteitklassen al dan niet worden gepresenteerd binnen TrafficDelta.
Het is mogelijk om de actuele informatie real-time te beoordelen. Bij overschrijdingen van ingestelde waarden kunnen (bewakings)triggers worden afgegeven. Naast overschrijdingen kunnen ook triggers worden gekoppeld aan andere gebeurtenissen, zoals brugopening of incidenten. De triggers kunnen eventueel dienen als input voor bijvoorbeeld scenariosturing (en feitelijk als beslissingsondersteunende informatie worden gebruikt) of het aansturen van DRIPS. De overschrijdingen worden middels de kleuren van objecten of netwerkelementen getoond in een lijst in het kaartbeeld . Op managementniveau worden maandelijks rapportages geproduceerd over de werking van de objecten. Zo is de geleverde prestatie snel inzichtelijk.
Om de verkeersmanagers en andere gebruikers te voorzien van bredere informatie, is TrafficDelta naast koppelingen voor data uit inwinsystemen (zoals Bluetooth, NDW, FCD, telpunten, MARE, VRI’s en TDI’s) ook ingericht voor koppelingen met andere producten. Te denken valt aan historische verkeersregeltechnische resultaten (Webstats), real-time verkeersinformatie uit verkeerslichten en TDI’s (DVIS NG) of objectbeheer (VI-Beheer). Naast IT&T producten zijn ook producten van andere leveranciers te koppelen.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.