Via.nl wordt TomTom-dealer

Amsterdam rekende met TomTom-data uit waar het s'ochtends spaak loopt.

TomTom heeft een vijfjarige overeenkomst gesloten met Via.nl. TomTom levert Via.nl toegang tot verkeersanalyses uit het verleden voor alle wegen in Nederland, op elk moment in de tijd vanaf 2008.

TomTom levert al enige tijd historische verkeersdata via verschillende kanalen. Bureaus als DHV en Royal Haskoning en Hastig betrekken dergelijke data voor hun onderzoeken en ook verschillende overheden zoals de provincies Noord-Holland en Utrecht en de gemeente Den Haag nemen historische data af. Den Haag rekende bijvoorbeeld recent de effecten van het VCP door met de gegevens. Nieuw is dat daarnaast nu een distributieovereenkomst is afgesloten voor vijf jaar met Via.nl.  Via gaat de data rechtstreeks leveren aan gemeenten, provincies, regio’s, waterschappen en aan adviesbureaus waarbij de data wordt uitgeleverd aan de wegbeheerder.
TomTom hoopt zo te profiteren van het uitgebreide netwerk van het bureau, dat als dealer zal gaan optreden. Daarnaast blijven producten als TomTom Custom Travel Times en Custom Area Analysis ook via het online TomTom Traffic Stats Webportal toegankelijk. Daarmee is het mogelijk individuele wegsegmenten en grotere gebieden in detail te analyseren.

Kostenbesparing is een belangrijk argument om gebruik te maken van dergelijke data, boven via wegkantsystemen ingewonnen verkeersgegevens of met veldwerk verkregen cijfers. Het Engelse bureau MVA Consultancy becijferde dat het gebruik van historische TomTom-data tot een besparing van 30 procent van de kosten leidt en tot reductie van de levertijd van de gegevens van 15 tot 3 dagen. En dat alles bij het modelleren van een nieuwe rondweg in Engeland.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.