SKIDATA ontwikkelt eerste systeem voor gratis parkeren met OV-chipkaart

In opdracht van Stadsregio Rotterdam heeft SKIDATA een parkeersysteem ontwikkeld, waarmee een gebruikte OV-chipkaart dient als betalingsmiddel. Dankzij dit systeem kunnen OV-reizigers zelf het gratis parkeren afhandelen bij de automaten en zijn de toezichthouders op P+R terreinen niet meer belast met de controle hierop. Het nieuwe systeem is als pilot ingesteld op P+R Alexander en zal, na gebleken succes, ook ingevoerd worden op andere P+R locaties in de regio Rotterdam.

Stadsregio Rotterdam wil een einde maken aan het misbruik van P+R-voorzieningen. Daarom wilde zij een parkeersysteem dat het betalingsbewijs voor gratis parkeren koppelt aan een gebruikte OV-chipkaart. Een systeem dat nog niet bestond, maar in opdracht van Stadsregio Rotterdam ontwikkeld is door SKIDATA.  Het nieuwe systeem is voor de zomer officieel in gebruik genomen bij P+R Alexander. Hier wordt het zes maanden als pilot ingezet. Bij gebleken succes zal het systeem ook ingevoerd worden op andere P+R locaties in de regio Rotterdam. Met de in gebruik name van het nieuwe parkeersysteem is de Stadsregio Rotterdam de eerste regio in Nederland waar de OV-chipkaart ook voor andere zaken dan OV-reizen kan worden gebruikt.
Het  parkeersysteem, waarbij een gebruikte OV-chipkaart dient als betalingsmiddel, is nieuw in Nederland. SKIDATA heeft het samen met Telexis ontwikkeld. Het systeem is eenvoudig in gebruik en levert zowel voor OV-reizigers als toezichthouders op P+R-voorzieningen tijdswinst op.  Het werkt als volgt:
Een OV-reiziger neemt bij het inrijden van een parkeerfaciliteit een kortparkeerticket uit de automaat. Nadat de wagen geparkeerd is, vervolgt de reiziger zijn of haar reis met het openbaar vervoer. Hiervoor wordt de OV-chipkaart geactiveerd. Bij terugkomst op de parkeerfaciliteit voert de reiziger de kortparkeerticket in bij de betaalautomaat en houdt de OV-chipkaart voor de geïntegreerde OV-cardreader. De OV-cardreader checkt of de betreffende bezoeker die dag gereisd heeft vanaf het betreffende station (OV-overstappunt). Indien dat het geval is, zal het parkeertarief op nul worden gezet en ontvangt de reiziger een uitrijkaart.
Voorheen moesten dagreizigers hun gestempelde trein- of metrokaartje aan de toezichthouders op het P+R terrein laten zien om gratis van het terrein af te kunnen. Dankzij het nieuwe systeem kunnen OV-reizigers zelf een uitrijkaart regelen, waardoor er meer gebruiksgemak ervaren wordt.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.