Houten boogbrug

boogbrugTwee houten bogen en een slank stalen dek. De nieuwe fiets- en voetgangersbrug over de Hofstraat in Landgraaf is sober, transparant en strak. De brug past in de bosrijke omgeving, maar tijdens Pinkpop staat hij even in roze licht.

De nieuwe brug naar een ontwerp van ipv Delft vervangt de oude brug, die in 2011 stuk werd gereden door een vrachtwagen. Opzet van de ontwerpers was om een ingetogen detaillering te realiseren die het concept versterkt. Zo volgt bijvoorbeeld het kruisverband tussen de twee bogen de kromming van de bogen en voor de verbinding tussen boog en brugdek en boog en landhoofd koos men voor maatwerk ronde bouten in plaats van de standaard zeskantige.
Dankzij een bijpassend, ge├»ntegreerd lichtontwerp is de brug ook ’s nachts zichtbaar en herkenbaar. Ledverlichting in de randliggers van het stalen troggendek belicht de onderzijde van de houten bogen. De keuze voor RGB-leds betekent dat de verlichting in elke gewenste kleur kan worden afgesteld. Zo staan de bogen tijdens Pinkpop in een roze licht.
Doordat de brug grotendeels is geprefabriceerd, nam de plaatsing van de brug slechts drie dagen in beslag. Eerst werd het stalen brugdek geplaatst op de landhoofden en een tijdelijke ondersteuning. Daarna volgde een voor een de Iroko-houten bogen. Uiteindelijk volgden het stabiliteitsverband en trekstaven en werd het hekwerk voltooid.

 

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.