Ja, ze zijn er nog


ron_hendriksRon Hendriks – Redacteur  

Zijn ze er nog? Verkeerskundigen die gezichtsbepalend zijn voor het vakgebied. Mobiliteitsdeskundigen die aan de wieg staan van nieuwe ontwikkelingen. Professionals met visie die bepalen waar we ons op moeten richten de komende jaren om het verkeer veiliger te maken en de bereikbaarheid te verbeteren?

Zo luidde de intro van eerste verkiezing van de Verkeersprofessional van het jaar. En het antwoord is nu bekend: ja, ze zijn er nog!

De verkiezing is duidelijk aangeslagen in de vakwereld, gezien de grote belangstelling van zowel de lezers van Verkeersnet als de genomineerde kandidaten. En vooral gezien de mooie eindlijst die dat heeft opgeleverd.

We lopen de top 10 even met u door.

Op de eerste twee plaatsen vinden we wetenschappers. Karel Martens (Radboud Universiteit) en Marco Te Brömmelstroet (Universiteit Amsterdam). Beiden planoloog en dat is opvallend én hoopgevend. Want gedurende vele jaren zaten er hoge schotten tussen de verschillende vakgebieden verkeerskunde, stedenbouw en planologie. De verkiezing van beide planologen door de lezers van Verkeersnet wijst erop dat die schotten langzamerhand aan het verdwijnen zijn. En dat is wellicht de belangrijkste verdienste van Karel Martens en Marco Te Brömmelstroet. Naast (of wellicht door) het feit dat beiden zeer goed in staat zijn de vertaalslag te maken van wetenschap naar praktijk. Dat spreekt ons ook aan, want dat is immers ook de core-business van Verkeersnet.

Op plaats 4 vinden we een oude rot: Mike Bérénos, voorzitter van het Transitieteam Verkeer&Mobiliteit. Hij loopt al een leven lang mee in het vak, maar hij is op dit ogenblik vooral degene die zich in energiek inzet om het vakgebied Verkeerskunde beter te positioneren, te beginnen bij het vakonderwijs. ‘We willen primair in het vakgebied opereren vanuit kansen en uitdagingen om te bouwen aan een vitale, mobiele samenleving: shaping society. En minder vanuit problemen oplossen; dat komt er vanzelf bij’, zo meldt zijn LinkedInprofiel. Een initiatief dat gezien zijn plaats op de ranglijst duidelijk bijval krijgt van de lezers van Verkeernet. En dat wellicht een extra impuls krijgt met deze verkiezing.

De activiteiten van de verkeersprofessionals die voor en achter Mike Bérénos op de lijst staan sluiten hier naadloos op aan. Met op de 3de plaats Ineke Spapé (Soab) en als 5de Theo Zeegers (Fietsersbond). Beiden voorvechters van een maatschappij waar de auto niet langer de dominante factor is, maar waar leefbaarheid het uitgangspunt vormt: Verkeerskunde 2.0.

De plaatsen 6, 7 en 10 worden ingenomen door professionals die betrokken zijn bij een aantal spraakmakende ontwikkelingen binnen het vakgebied. Big Data voorvechter Peter van der Mede (DAT.Mobility) staat op plaats 6, verkeersregelspecialist Zeger Schavemaker (Vialis) op plek 7 en Niels van Oort (Goudappel/TU Delft) als ov-modelspecialist op de 10de plaats.

Daartussen vinden we op 8ste plaatst Ilse Bloemhof, medewerker fietsbeleid bij de gemeente Zwolle. Waarmee zichtbaar is gemaakt dat innovatie niet is voorbehouden aan wetenschappers en bedrijven, maar ook op lokaal gemeentelijk niveau plaatsheeft.

Het doet veel deugd dat ook de Verkeersnetlezers in Vlaanderen kandidaten én stemmen hebben ingebracht. Dat vertaalt zich in een 9de plaatst voor Willy Miermans (UHasselt), erkend voorvechter van duurzame mobiliteit.

De eerste verkiezing van de Verkeersprofessional van het jaar smaakt naar meer. Het brengt mensen letterlijk in beweging en het helpt om het vakgebied meer in de kijker te brengen.

Het was een verkiezing waarbij niet een jury maar de lezers van Verkeersnet – het medium met het grootste bereik in de sector – zelf de professionals kozen die het vak vooruit helpen.

Volgend jaar weer? Als het aan Verkeersnet ligt wel. In dezelfde opzet? We horen graag of daar nog wat aan verbeteren valt. Moet er bijvoorbeeld onderscheid worden gemaakt naar sector, moet de longlist met kandidaten langer (of korter)? Moet de beschrijving van de kandidaten uitgebreider, enz.? We horen graag uw mening ([email protected])!

 Percentage verdeling van de stemmen

  1. Karel Martens
13,8
  1. Marco Te Brömmelstroet
12,4
  1. Ineke Spapé
9,3
  1. Mike Bérénos
9,2
  1. Theo Zeegers
8,6
  1. Peter van der Mede
8,4
  1. Zeger Schavemaker
7,4
  1. Ilse Bloemhof
4,9
  1. Willy Miermans
4,8
10. Niels van Oort 4,7Meer over de verkiezing Verkeersprofessional 2014 | Meer over de winnaar Karel Martens | Meer over de top 10 Verkeersprofessionals

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.