MaaS Congres zet 280 deelnemers aan het denken over toekomst van mobiliteit

MaaS Congres 2018 is druk bezocht. Foto: VERKEERSNET

Het MaaS Congres 2018 was een groot succes. Ruim 280 bezoekers dachten dinsdag in congresgebouw De Doelen in Rotterdam na over het nieuwe mobiliteitsconcept Mobility as a Service (MaaS). De deelnemers luisterden naar bijdragen van meer dan dertig sprekers en gingen met elkaar in gesprek.

MaaS is enorm belangrijk om Rotterdam bereikbaar te houden in de toekomst, benadrukten Jeroen Maijers, afdelingshoofd Verkeer en Vervoer bij de gemeente Rotterdam en Roger Demkes, directeur van de Verkeersonderneming in hun welkomstwoord.

Na hen legde Henk Meurs, bijzonder hoogleraar mobiliteit en ruimtelijke ontwikkeling aan de Radboud Universiteit van Nijmegen, uit MaaS nou eigenlijk is. Daarna klom Eric Mink, projectmanager innovatieve mobiliteit bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, op het podium om een update te geven over ‘hun’ zeven regionale MaaS-pilots. Niels van Oort, assistant professor public transport aan de TU Delft, legde vervolgens uit wat MaaS voor gevolgen heeft voor de reiziger en de maatschappij.

De diepte in

Na dit raamwerk gehoord te hebben, konden de bezoekers de diepte in gaan tijdens acht parallelsessies. In zo’n sessie belichtten steeds drie of vier sprekers een specifieke kant van het brede begrip MaaS. De ruim 280 bezoekers konden kiezen uit de sessies ‘vervoersvormen met potentie’, ‘apps, data en OV-kaart’, ‘beleid’ en ‘verkeersmanagement’. In totaal leverden meer dan dertig sprekers een bijdrage aan het programma. De leiding van de dag was in handen van dagvoorzitters Kamille Kres en Jan Pieter Rottier.

Er was veel ruimte om met elkaar in gesprek te gaan. Bijvoorbeeld tijdens de parallelsessies, maar ook tijdens de netwerkmomenten en de borrel en tijdens de plenaire einddiscussie. In deze discussie gingen deskundigen, actief op verschillende deelterreinen van MaaS, met elkaar in gesprek over de openstaande uitdagingen. Dit was helemaal in lijn met het doel van de dag: de mobiliteitssector helpen om zich klaar te maken voor de toekomst.

Op VERKEERSNET.nl verschijnen de komende weken tal van uitgebreide verslagen van het congres.

Bekijk hier de foto-gallerij.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.