Den Haag spits kruising verkeerslichten BEELD IenW, Tineke Dijkstra Fotografie

Webinar: hoe kunnen steden zich voorbereiden op mobiliteit in 1,5 meter-samenleving?

Nederland, Zuid Holland, Den Haag, 03-12-2013 .Verkeer en vervoer, kruising Zuid-Hollandlaan met de Koningskade , in de ochtendspits zijn mensen lopend en fietsend onderweg naar hun werk, autos, motoren, vrachtwagen, bus, vele soorten verkeer komen samen op dit kruispunt, verkeer wacht voor de stoplichten, verkeerslichten reguleren de verkeersstromen, overzichtsfoto over het plein, fietspad, zebrapad, oversteekplaatsen, […]

Het nieuwe normaal, zo wordt het voorzichtig al genoemd. Voorlopig zal iedereen anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden. Welke impact heeft deze 1,5 meter-samenleving op mobiliteit? En hoe bereiden steden zich daarop voor? Welke mogelijkheden hebben zij om te voorkomen dat het te druk wordt op wegen, fiets- en voetpaden en in het OV? Over die vragen gaat het VerkeersNet-webinar op donderdag 30 april van 11.00 – 12.00 uur.

65 procent daling van de verkeersdrukte op de snelweg. Het OV heeft nog maar 20 procent capaciteit. In Berlijn zijn extra, brede, fietspaden aangelegd. Zomaar wat voorbeelden van de impact van het coronavirus op mobiliteit. Het ziet er niet naar uit dat we snel terug kunnen naar de oude situatie. Voorlopig zal iedereen anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden, zeker als straks meer mensen de weg op mogen. De impact is groot. Hoe voorkom je dat iedereen weer de auto pakt? Dat fiets- en voetpaden dichtslibben? Dat teveel mensen van het OV gebruik maken?

Steden spelen een grote rol in deze discussie. Aan welke knoppen kunnen zij draaien? Van welke maatregelen verwachten zij het meest? Hoe houden ze het overzicht? Daarover gaat het VerkeersNet-webinar op donderdag 30 april van 11.00 – 12.00 uur.

Gasten

Gasten zijn:

 • Sander van der Drift, expert mobiliteitsdata bij DAT.Mobility
 • Stefan de Graaf, adviseur mobiliteit bij DAT.Mobility
 • Kristiaan Leurs, senior adviseur mobiliteit Gemeente Rotterdam
 • Frans Botma, senior beleidsadviseur mobiliteit Gemeente Den Haag
 • Marcel Touset, adviseur mobiliteit APPM
 • Birgit Cannegieter, procesmanager mobiliteit APPM

Zij gaan in gesprek over deze vragen:

 • Wat vertelt mobiliteitsdata ons over de effecten van corona op mobiliteit?
 • Wat ervaren Rotterdam en Den Haag en hoe reageren ze hierop?
 • Aan welke knoppen kunnen steden draaien om te zorgen dat mensen in de 1,5 meter-samenleving veilig en snel van A naar B kunnen komen? Met andere woorden: hoe voorkomen ze dat wegen, fiets- en voetpaden en het OV verstopt raken?
 • Hoe houden steden overzicht in een steeds veranderende situatie?
 • Welke kansen en mogelijkheden biedt de coronacrisis op de lange termijn?

Kosteloos aanmelden

Deelnemers kunnen het webinar volgen vanaf je computer, tablet of telefoon. Zij schrijven zich kosteloos in op deze pagina om het webinar te kunnen bekijken. Tijdens het webinar is het mogelijk om live vragen in te sturen.

Wie verhinderd is op dit tijdstip wordt aangeraden om zich toch in te schrijven. Iedereen ontvangt na afloop een link naar de replay.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.