Veel minder verkeer en OV-gebruik door nieuwe corona-maatregelen

Met het sluiten van scholen, horecagelegenheden en sportclubs hoopt het kabinet de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dit betekent ook dat het toch sterk al afgenomen wegverkeer en openbaar vervoer nog verder zullen teruglopen de komende tijd.

De ANWB zegt het kort maar krachtig op zijn website: “Door alle coronamaatregelen verwacht de ANWB maandagochtend weinig tot geen files.” De dagen en weken daarna zal dat niet anders zijn. Waar eerst werd opgeroepen om geen handen te schudden en vooral thuis te werken, gaan nu alle scholen, sportclubs en horecagelegenheden tot en met 6 april dicht. Door al dat uitblijvende verkeer zal het ook lastig zijn de impact van de nieuwe maximumsnelheid op snelwegen in kaart te brengen, want wordt maandag van kracht.

CBR schrapt examens

Vanwege dat massale thuiswerken was het afgelopen week al veel rustiger op de weg en in het openbaar vervoer. Nu zal dat wat overbleef aan verkeer nog verder afnemen. Zo betekent de sluiting van de scholen dat er geen leerlingenvervoer meer zal plaatsvinden. En het CBR maakte zondag bekend dat door heel veel zaken voorlopig een streep gaat: alle theorie- en praktijkexamens, tussentijdse toetsen, rijtesten en cursussen in het hele land. Al deze en andere voertuigen blijven dus voorlopig grotendeels van de weg.

60 miljoen per maand

Ook voor het openbaar vervoer betekenen de extra maatregelen een nieuwe tegenvaller. OV-NL merkte na de oproep om waar mogelijk thuis te werken al een afname van 50 procent in het aantal reizigers. Nu vertelt voorzitter Pedro Peters dat de nieuwe maatregelen de stad- en streekvervoerders maandelijks minsten 60 miljoen euro aan inkomsten gaat kosten. Steeds meer vervoerders zullen de komende dagen hun dienstregelingen aanpassen.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur bij ProMedia. Hij schrijft vooral over personenvervoer en mobiliteit.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.