Snelweg A15 bij Rotterdam Zuid BEELD IenW, Tineke Dijkstra Fotografie

Venstertijden voor bevoorrading supers worden verruimd

Supermarkten krijgen meer mogelijkheden om hun winkels te bevoorraden. De Vereniging Nederlandse Gemeenten vragen aan hun leden om hun medewerking te verlenen aan het verruimen van de venstertijden. Zo moet de bevoorrading van de voedselvoorziening op peil blijven. De VNG geeft maakt snel duidelijk hoe gemeenten dit kunnen regelen.

Vrachtwagens mogen tijdelijk dag en nacht nieuwe voorraden leveren bij supermarkten, meldt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. Normaal gesproken mag dit in een groot deel van de gemeenten alleen tijdens de zogenoemde venstertijden, bijvoorbeeld van 7.00 uur tot 11.00 uur. Door het opschorten van de regels hebben supermarkten meer mogelijkheden om hun schappen goed gevuld te houden.

Groen licht

Wel moeten de afzonderlijke gemeentes mogelijk nog groen licht geven. Ook kan het zijn dat niet iedere gemeenten de venstertijden helemaal vrijgeeft. “Maar het is natuurlijk wel wenselijk als daar één lijn in wordt getrokken”, zegt een woordvoerster van het CBL tegen persbureau ANP.

Het kabinet had de VNG verzocht deze maatregel te nemen. Maar bijvoorbeeld ondernemersvereniging evofenedex en Transport en Logistiek Nederland (TLN) hadden hier ook al op aangedrongen. De VNG komt ‘zo spoedig mogelijk’ met duidelijkheid hoe gemeenten dit kunnen regelen.

Verse producten

Naast het verruimen van de venstertijden vraagt de VNG ook medewerking van gemeentes bij de openstelling van zelfbedieningsgroothandels voor consumenten. Op verschillende plekken gebeurt dat al. Omdat de horeca nu gesloten is, liggen deze groothandels momenteel vol verse producten die anders grotendeels moeten worden weggegooid.

Al eerder had minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) laten weten dat het kabinet de rijtijden voor vrachtwagenchauffeurs verruimt. Ze mogen nu elf uur in plaats van negen uur per dag rijden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.