Snelweg A15 bij Rotterdam Zuid BEELD IenW, Tineke Dijkstra Fotografie

‘Enthousiasme over thuiswerken aanknopingspunt voor campagne’

Zo’n 75 procent van de mensen in de regio Rotterdam kunnen hun werk goed vanuit huis doen, blijkt uit onderzoek van De Verkeersonderneming. Dat biedt volgens de organisatie aanknopingspunten voor campagnes in de tijd na de coronacrisis. Het samenwerkingsverband op gebied van reisgedragsverandering gaat nu verder onderzoek doen.

540 mensen uit de regio Rotterdam en Dordrecht deden mee aan de enquĂȘte. 85 procent werkt momenteel vanuit huis. Bijna 400 respondenten (zo’n 75 procent) geven aan dat ze hun werkzaamheden goed vanuit huis kunnen uitvoeren. De meesten zeggen dat ze vanuit huis kunnen inloggen op het systeem van hun werkgever. Ook faciliteren veel werkgevers momenteel digitale vergaderfaciliteiten.

Geen verschillen

53 procent van alle thuiswerkers ervaart het thuiswerken ook daadwerkelijk als prettig. Mensen die niet zo enthousiast zijn, geven aan dat ze collega’s missen en/of sneller afgeleid zijn. Opmerkelijk is dat de groep thuiswerkers die ook kinderen met onderwijs moet helpen, niet negatiever is over het thuiswerken dan de groep die dit niet hoeft.

37 Procent van de respondenten die momenteel thuiswerken, werkten voorheen ook al thuis. De meesten deden dit gemiddeld een dag per week. Opvallend is dat er geen verschillen zitten in de beleving van het thuiswerken tussen respondenten die dit voorheen nooit deden en respondenten die in het verleden soms thuiswerkten.

Stimuleren

De potentie voor thuiswerken na de crisis is er dus, ziet De Verkeersonderneming. “Een groot deel van de mensen geeft aan de werkzaamheden goed uit vanuit huis uit te kunnen voeren”, zegt woordvoerder Monique Monster. “En het merendeel vindt het ook fijn. Hoe kunnen we de groep thuiswerkers stimuleren om in de toekomst af en toe thuis te blijven werken?”

Om antwoord te krijgen op die vraag wil De Verkeersonderneming eerst meer kwantitatief en kwalitatief onderzoek doen, legt Monster uit. “Wat vinden mensen bijvoorbeeld voordelen? Wat zou anders moeten? Dit onderzoek doen we vooral om erachter te komen hoe wij het thuiswerken straks, als iedereen weer naar buiten mag, beter kunnen faciliteren en stimuleren.”

Auteur: Jan Pieter Rottier

Jan Pieter Rottier is binnen ProMedia Group als redacteur en presentator verantwoordelijk voor evenementen, tv-uitzendingen en andere video-content, zoals webinars en online congressen. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor de Personenvervoer en Verkeer-vakbladen VerkeersNet, OVPro en TaxiPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.