Laptop thuiswerken administratie BEELD iStock

Coronavirus of niet, thuiswerken zit al jaren in de lift

Thuiswerken is niet iets van de coronacrisis. Het aantal mensen dat incidenteel of vaker in eigen huis achter de computer werk verricht, is al jaren groeiende. Ging het in 2013 om 2,8 miljoen mensen, vorig jaar waren het er al 3,5 miljoen. Dat is een toename van 25 procent. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Telewerken staat, het is niet te ontkennen, in de spotlights. In de regio Rotterdam en Dordrecht werkt nu bijna 85 procent van de mensen vanuit huis, bleek uit een snelle peiling van De Verkeersonderneming. Bijna 400 respondenten (zo’n 75 procent) geven aan dat ze hun werkzaamheden goed vanuit huis kunnen uitvoeren, komt in het onderzoek naar voren.

Tandarts

Met dat soort cijfers zou je bijna vergeten dat thuiswerken al jaren in de lift zit. In 2013, het eerste jaar waarvan het CBS cijfers beschikbaar heeft, werkten 2,8 miljoen mensen met een betaalde baan soms of regelmatig thuis. Dat is 34 procent van het totaal. Zes jaar later gaat het om 3,5 miljoen mensen, 39 procent van het totaal. Vooral tussen 2018 en 2019 is het aantal hard gestegen. Het CBS gaat uit van de werkzame beroepsbevolking: 15- tot 75-jarigen met betaald werk, ongeacht de arbeidsduur.

Tekst gaat verder onder de foto

Aantal mensen met betaald werk dat soms of vaker thuiswerkt. BEELD CBS:VerkeersNet
Aantal mensen met betaald werk dat soms of vaker thuiswerkt. BEELD CBS:VerkeersNet

In de nieuwe cijfers gaan de statistici dieper in op afgelopen jaar. 2,2 miljoen mensen werkten incidenteel thuis, 1,3 miljoen mensen doen dat eigenlijk altijd. Bijna drie kwart van die laatste groep werkte vanuit de eigen woning, zoals vertegenwoordigers die naar klanten gaan. Een kwart werkte in de eigen woning, zoals tandartsen met een praktijk aan huis. Bijna drie kwart van de incidentele thuiswerkers met een vaste werkdag werkte één dag per week thuis, gemiddeld ruim 7 uur per week. De meeste werkenden, bijna 5,5 miljoen, werkten niet thuis in 2019.

Zuidoost-Drenthe

Het aandeel thuiswerkers was het grootst in beroepen als overheidsbestuurder, manager ICT en beleidsadviseur. In deze beroepen werkte minstens 87 procent (soms) thuis. Het merendeel van de thuiswerkers deed dit incidenteel. In 2019 ondersteunde 80 procent van de bedrijven met 10 of meer werkzame personen telewerken. Vooral in de bedrijfstakken onroerend goed en informatie en communicatie wordt telewerken op grote schaal gefaciliteerd.

In de regio Utrecht was het aandeel thuiswerkers met 50 procent het grootst. Andere regio’s waar het aandeel thuiswerkers groter was dan 45 procent, waren Groot-Amsterdam, Gooi en Vechtstreek en de regio’s Haarlem en ‘s-Gravenhage. Het laagst was het percentage thuiswerkers in Delfzijl en omgeving en Zuidoost-Drenthe. In deze regio’s werkte minder dan 30 procent (soms) thuis.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Jan Pieter Rottier is binnen ProMedia Group als redacteur en presentator verantwoordelijk voor evenementen, tv-uitzendingen en andere video-content, zoals webinars en online congressen. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor de Personenvervoer en Verkeer-vakbladen VerkeersNet, OVPro en TaxiPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.