Motorrijder BEELD ARCHIEF Rijschoolpro

VVN en traumachirurgen smeken motorrijders en toerfietsers voorzichtig te doen

Motorrijder BEELD ARCHIEF Rijschoolpro

Veilig Verkeer Nederland (VVN) roept groepen motorrijders en toerfietsers op hun verantwoordelijkheid te nemen en tijdens het paasweekend vooral te genieten van hun eigen omgeving heel dichtbij. Het is al vele jaren zo dat Pasen zorgt voor een toename in het aantal verkeersslachtoffers, stelt de organisatie, die bepleit dat dat dit jaar anders moet en kan. VVN is niet de enige die een dergelijke oproep doet. Traumachirurgen adviseren motorrijders weekend thuis te blijven.

“Laten we er dit jaar met z’n allen voor zorgen dat er dit weekend sprake is van nul verkeersslachtoffers”, aldus VVN. “Het is van ongelofelijk groot belang dat we in deze crisistijd geen enkel risico aangaan met het oog op de grote schaarste aan ziekenhuisbedden en overbelast ziekenhuispersoneel. Daarom onze dringende oproep om vooral thuis te genieten.”

Rustige plekken

Groepjes wielrenners en motorrijders zorgden afgelopen weekend voor ergernis door ondanks de oproep thuis te blijven vanwege corona, toch met elkaar de weg op te gaan. Premier Mark Rutte liet dinsdag weten dat dit soort groepsvorming “echt nog niet kan én mag”. VVN onderstreept dat. “Ga het liefst individueel onderweg en zorg ervoor dat iedereen voldoende ruimte krijgt. Bijvoorbeeld door te pauzeren op rustige plekken en drukke routes te vermijden.”

Ook traumachirurgen trekken aan de bel. Zij adviseren motorrijders en wielrenners om tijdens het paasweekend thuis te blijven om ongelukken te voorkomen. De capaciteit in Nederlandse ziekenhuizen is momenteel beperkt om verkeersslachtoffers op te nemen en te opereren, waarschuwt de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie.

Massaal

Door het grote aantal coronaslachtoffers hebben ziekenhuizen nauwelijks capaciteit voor spoedoperaties en liggen de intensivecareafdelingen vol. “Hierdoor zijn er op dit moment beperkte mogelijkheden om grote aantallen patiënten met botbreuken en andere ernstige letsels te kunnen behandelen. Daarom maken traumachirurgen zich zorgen als Nederland tijdens komend paasweekend vanwege het mooie weer massaal op de motor of racefiets stapt.”

Traumachirurgen voeren elk jaar in het paasweekend een groot aantal operaties uit vanwege letsel bij motorrijders en wielrenners. “Het is heel begrijpelijk dat mensen met dit mooie weer naar buiten willen. Toch kunnen wij alleen maar adviseren om zo veel mogelijk thuis te blijven en proberen te voorkomen dat er nare ongelukken gebeuren”, laat de vereniging voor traumachirurgen weten. “Mochten mensen toch per se op de motorfiets of racefiets willen stappen, wees dan extra voorzichtig en geniet op een veilige manier van het mooie weer.”

Bron: ANP

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jan Pieter Rottier

Jan Pieter Rottier is binnen ProMedia Group als redacteur en presentator verantwoordelijk voor evenementen, tv-uitzendingen en andere video-content, zoals webinars en online congressen. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor de Personenvervoer en Verkeer-vakbladen VerkeersNet, OVPro en TaxiPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.