Elektrische Bus Utrecht Lijn 1

Minder inkomsten uit parkeren en OV: kabinet komt overheden te hulp

Foto: Provincie Utrecht

Het kabinet is bereid gemeenten, provincies en waterschappen te helpen om de extra kosten te dragen die zij maken door de uitbraak van het coronavirus. Uitgangspunt is dat deze lagere overheden er door deze crisis niet op achteruit mogen gaan, zegt verantwoordelijk minister Raymond Knops (Binnenlandse Zaken).

Gemeenten hebben bijvoorbeeld meer bijstandsaanvragen door zzp’ers en maken hoge kosten voor het handhaven van de coronaregels en het doorbetalen van zorgaanbieders. Anderzijds hebben ze minder inkomsten van toerisme en parkeren. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) wil daarvoor “een reële compensatie” van het Rijk. “Het is belangrijk dat gemeenten snel weten waar ze aan toe zijn”, zegt een woordvoerster.

Overeind houden

Provincies zien de kosten momenteel fors oplopen, terwijl er geen inkomsten tegenover staan. Dat geldt bijvoorbeeld in het regionale openbaar vervoer. “De provincies betalen de ov-bedrijven voorschotten, terwijl sprake is van sterk teruggelopen passagiersaantallen”, legt een woordvoerder van de koepelorganisatie Interprovinciaal Overleg (IPO) uit. “Andere kosten waar de provincies mee worden geconfronteerd zijn de bijdragen om de regionale economie, in het bijzonder de vrijetijdseconomie, en de niet rijksgesubsidieerde cultuursector overeind te houden.”

Knops erkent dat de financiële positie van sommige gemeenten “best kwetsbaar” is. Maar hij benadrukt tegelijkertijd dat nog niet duidelijk is welke kosten er allemaal gecompenseerd moeten worden. Hij denkt ook aan bijvoorbeeld sport- , muziek- en toneelverenigingen die door de crisis nog zwaarder moeten leunen op gemeentelijke subsidies. “Dat moet je eerst in beeld brengen”, aldus de minister.

Reëel beeld

Het kabinet sprak eerder deze week met de koepelorganisaties van gemeenten, provincies en waterschappen over de financiële consequenties van de coronacrisis. Dat halfjaarlijks bestuurlijk overleg stond al gepland, maar ging nu grotendeels over corona.

In het overleg deelden ze hun zorgen. Afgesproken is onder meer hoe ze de komende periode gezamenlijk werken aan een reëel beeld van de met de coronacrisis gemoeide kosten en inkomstenderving voor gemeenten, provincies en waterschappen. Over twee weken is er opnieuw overleg.

Bron: ANP

Auteur: Jan Pieter Rottier

Jan Pieter Rottier is binnen ProMedia Group als redacteur en presentator verantwoordelijk voor evenementen, tv-uitzendingen en andere video-content, zoals webinars en online congressen. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor de Personenvervoer en Verkeer-vakbladen VerkeersNet, OVPro en TaxiPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.