Meerderheid Belgen wil straks minstens 2 dagen per week thuiswerken

Negen op de tien Belgische werknemers en leidinggevenden willen na de versoepeling van de coronamaatregelen één à drie dagen per week thuiswerken. Zes op de tien zelfs twee dagen of meer. De hoofdreden: productiviteit. Zes op de tien geeft aan via telewerk aan efficiëntie te winnen. Opvallend: de helft van de respondenten geeft aan dat hun bedrijven beleid rond thuiswerken missen. Dat stelt advieskantoor BDO op basis van een grootschalig onderzoek bij meer dan 1.000 Belgen. 

De afgelopen vijf weken voerden bedrijven thuiswerken verplicht in waar het kon. Dat leidde tot een vervijfvoudiging van het aantal Belgen dat zijn werk vanuit huis deed. Het versneld invoeren van telewerk was voor sommige organisaties een heuse uitdaging, maar het thuiswerk in tijden van corona smaakt duidelijk naar meer, blijkt uit onderzoek van advieskantoor BDO.

Groter dan ooit

Voordat het coronavirus uitbrak in België werkte 60 procent van de Belgen bijna nooit thuis. Een derde werkte regelmatig een dag van thuis uit en slechts 11 procent telewerkte twee dagen of meer per week. Die situatie lijkt na de coronacrisis onhoudbaar nu iedereen ‘geproefd’ heeft van thuiswerk.

6 op de 10 Belgen geven in de enquête aan minstens twee dagen per week te willen thuiswerken na de coronamaatregelen. Bijna de helft van alle respondenten geeft aan gemiddeld twee dagen per week thuis te willen werken. 18 procent meer dan twee dagen. 5 procent ziet zelfs voltijds telewerk zitten. Volgens BDO is de bereidheid bij de Belg om van thuis uit te werken is groter dan ooit.

Productiever

De wil om te telewerken is bij organisaties duidelijk aanwezig. Maar het is nog te vroeg om het echt goed te doen, stelt het adviesbureau. De helft van de respondenten geeft aan dat hun organisatie een cultuur en beleid mist dat vanuit huis werken ondersteunt en stimuleert. Ruim 1 op de 3 kaart aan dat hun onderneming geen formele policy rond telewerk inclusief fiscale en sociale aspecten heeft. Nog eens 1 op de 3 signaleert extra samenwerkingstools nodig te hebben en nog niet papierloos te kunnen werken van thuis uit. Toch meldt 60 procent nu al productiever te werken vanuit het thuiswerkkantoor.

“Onze organisaties hebben tijdens de coronacrisis digitaler leren werken”, zegt Geert Volders, Partner van BDO Strategy & Transformation in een toelichting. “Technologisch zit het wel snor. Nu staan ze voor de grote uitdaging om hiervoor een cultuur en beleid op poten te zetten. Dat is absoluut prioriteit nummer één om telewerk echt te laten doorbreken in België. Organisaties mogen daarbij de thuiswerk productiviteitswinst boeken en tegelijkertijd kosten besparen. Bovendien kan twee à drie dagen telewerk zorgen voor de nodige social distancing op de werkvloer bij de corona-exit. Een steun in de rug voor het nieuwe normaal.”

Auteur: Jan Pieter Rottier

Jan Pieter Rottier is binnen ProMedia Group als redacteur en presentator verantwoordelijk voor evenementen, tv-uitzendingen en andere video-content, zoals webinars en online congressen. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor de Personenvervoer en Verkeer-vakbladen VerkeersNet, OVPro en TaxiPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.