parkeerplaats voor deelauto

‘Autodelen trekt sneller aan dan verwacht’

Het aantal boekingen bij particulier autodeelplatform SnappCar is in enkele weken tijd met 300 procent gestegen. Dat is sneller dan het bedrijf gezien de huidige situatie verwacht had. Nu het openbaar vervoer uit voorzorg wordt gemeden, blijken mensen in de deelauto van een buurtbewoner een volwaardig alternatief te zien om toch op locatie te komen als dat noodzakelijk is.

Na de uitbraak van het coronavirus nam het aantal boekingen op het platform in de eerste weken af met meer dan 50 procent. De business case voor deelauto’s wordt ingewikkeld, stelde mobiliteitsexpert Jos Hollestelle onlangs nog. Hij wees niet alleen op de toenemende ‘smetvrees’. Hij merkte ook op dat de deelauto op kantoor ideaal was voor de OV-reiziger, en juist die is er het komende jaar dus nauwelijks. Zodoende stond dit vervoersmiddel ook niet in zijn vervoersladder, een blauwdruk voor woonwerkverkeer in coronatijd.

Maar de tijd is blijkbaar veranderd. Eind april en begin mei herstelde het aantal boekingen bij SnappCar “in een veel hoger tempo dan verwacht” met een verdrievoudiging in een maand tijd. Nu ligt het aantal boekingen ook alweer circa 15 procent boven het niveau van dezelfde periode in 2019.

Verder versnellen

“Na een korte dip in maart is het opvallend hoe razendsnel autodelen groeit in deze corona periode”, zegt directeur Victor van Tol in een verklaring. “Mensen ontdekken de deelauto als alternatief voor het openbaar vervoer of voor het kopen van een eigen auto, zo blijkt uit onze cijfers. De groei van autodelen zal in komend jaar ongetwijfeld verder versnellen, zo is onze verwachting.”

Het gedrag van autodelers verandert, ziet SnappCar ook. Voor de uitbraak van het coronavirus boekte een huurder gemiddeld vijf dagen voor vertrek een auto. Sinds de corona uitbraak daalt dit naar gemiddeld 1,5 dag. Dit heeft te maken met het feit dat mensen voor corona een dagje uit, een weekendje weg of familiebezoek weken van tevoren regelden. Nu boeken mensen vaker een auto voor ad hoc en noodzakelijke werkafspraken.

Standaard protocol

Wat het platform verder opvalt is dat mensen sinds de uitbraak van corona een grotere voorkeur hebben voor het delen van een auto zonder sleuteloverdracht. Hiervoor heeft SnappCar keyless auto’s beschikbaar die te openen zijn via de app.

SnappCar heeft een nieuw hygiëneprotocol voor autodelen ontwikkeld, bovenop de geldende maatregelen vanuit de overheid. SnappCar overlegt nu samen met de autodeelbranche om zo’n protocol tot de standaard voor de sector te maken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.