Busstation Breda Nederland, Noord-Brabant, Breda, mei 2015. BEELD: IenW/Riesjard Schropp.

Breda gaat drukte in de binnenstad meten met wifi-technologie

Nederland, Noord-Brabant, Breda, mei 2015. Busstationgedeelte van het nieuwe stationsgebouw Breda

De gemeente Breda gaat de drukte in de binnenstad meten met behulp van vijftig wifi-sensoren. De sensoren zijn in staat het aantal bezoekers met een mobiele telefoon waarvan de wifi aanstaat, te tellen. Door het realtime meten en analyseren van gegevens kan bepaald worden of te grote drukte een onveilige of onprettige situatie oplevert. Voorheen gebeurde dit door handmatige en steekproef tellingen.

Al in 2016 besloot de gemeente om de wifi-sensoren te plaatsen als hulpmiddel voor het project Breda Smart City. Er volgden diverse proeven en er werd onderzocht binnen welke kaders de toepassing geoorloofd is. De sensoren kunnen ook ingezet worden om slimme toepassingen in de stad te realiseren, bijvoorbeeld om diensten als vuilnis ophalen, en gladheidsbestrijding te optimaliseren. De uitwerking daarvan is in volle gang.

Druktemeter

De coronacrisis zet de boel in de versnelling. Breda heeft sinds half mee een zogenoemde druktemeter. Mensen sturen een appje naar een 06-nummer. Binnen een paar seconden krijgen ze een bericht met de drukte in de stad. De informatie die de wifi-sensoren genereren wordt ook gebruikt om de druktemeter te verbeteren, die bezoekers via Whatsapp kunnen raadplegen.

Wethouder Boaz Adank (binnenstad) is enthousiast over het systeem. “Het zal ons enorm helpen om onze binnenstad te verbeteren en veiliger te maken. Afgelopen maandag is de horeca weer opengegaan. Hoe mooi is het als je op tijd kunt zien dat het te druk wordt in de binnenstad en je de bezoekers en ondernemers kunt waarschuwen voor te drukke situaties.”

Informatieborden

De gemeente benadrukt dat de privacy gewaarborgd is. Het systeem verwerkt bij het tellen van bezoekers alleen het versleutelde identificatie-nummer van de telefoon. De gegevens van de eigenaar en het telefoonnummer worden niet bekend. De ontvangen data worden gelijk versleuteld zodat dit niet terug te herleiden is naar de persoon. De verwerking van de gegevens gebeurt door de gemeente zelf. Na maximaal 48 uur worden de datasets verwijderd. Het streven is om deze termijn te verkorten naar 24 uur.

De gemeente heeft ook een privacy risicoanalyse gemaakt met randvoorwaarden volgens de regels van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Zo worden aan de randen van het te meten gebied informatieborden geplaatst waarop bezoekers van de binnenstad worden geïnformeerd over de wifi-sensoren en de locaties van de metingen. Daarnaast zal op de website van de gemeente informatie komen over mogelijkheden de eigen privacy te beschermen en komt er een interactieve kaart met de exacte locaties van de wifi-sensoren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.