Coronamaatregelen in Amsterdam. BEELD Gemeente Amsterdam

Meer speelstraten in Amsterdam door coronacrisis

Amsterdam is bezig met het doorvoeren van anderhalvemetermaatregelen. Bewoners, ondernemers, culturele en onderwijsinstellingen dienden al 1.132 plannen in voor tijdelijke ruimte voor buurtinitiatieven, terrassen en speelstraten. 645 zijn er goedgekeurd.

Gaan normaal veel mensen de stad uit in de vakantieperiode, nu zullen veel Amsterdammers in de stad blijven. Daarom moet er volgens het stadsbestuur voldoende ruimte zijn om op 1,5 meter afstand in een park, aan het water of op een pleintje te kunnen zitten. En om daar überhaupt veilig naartoe te komen. Ook neemt de gemeente maatregelen in drukke winkelgebieden, op markten, bij de pontaanlandingen en rondom scholen.

Bewoners, ondernemers en culturele instellingen kunnen aanvragen doen voor initiatieven in de openbare ruimte. Van de 1.132 aanvragen die binnenkwamen, zijn 981 tijdelijke terrasaanvragen. In totaal zijn al 645 aanvragen goedgekeurd. De eerste tijdelijke veranderingen in de openbare ruimte zijn te vinden op een online kaart.

Bokszakken

Een paar voorbeelden. In Noord worden de Putter- en de Pelikaanstraat tijdelijk afgesloten voor autoverkeer, zodat kinderen er kunnen spelen. Bewoners hebben op het Sumatraplein een expositie ingericht van eigengemaakt werk en kindertekeningen. In het Gijsbrecht van Aemstelpark komen binnenkort bokszakken aan het kunstwerk De levensboom, een object dat daar speciaal voor is ontworpen.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Jan Pieter Rottier is binnen ProMedia Group als redacteur en presentator verantwoordelijk voor evenementen, tv-uitzendingen en andere video-content, zoals webinars en online congressen. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor de Personenvervoer en Verkeer-vakbladen VerkeersNet, OVPro en TaxiPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.