Coronadashboard

Coronadashboard van Noord-Holland toont drukke kruispunten

Bron: Persbericht Noord-Holland

Een coronadashboard van de provincie Noord-Holland geeft inzicht in de drukke kruispunten, waar tijdens de spits grote groepen fietsers of voetgangers voor een verkeerslicht kunnen staan. Het kan op dergelijke kruispunten lastig zijn om 1,5 meter afstand te houden, vooral nu de scholen weer zijn begonnen en dus scholieren weer meer deelnemen aan het verkeer. Het dashboard moet mensen helpen om een verantwoorde keuze te maken en bijvoorbeeld een andere route te kiezen, als ze drukke plekken willen mijden.  

Al begin mei heeft de provincie Noord-Holland maatregelen genomen om de verplichte 1,5 meter ook in het verkeer mogelijk te maken. Verkeerslichten staan bijvoorbeeld vaker en langer op groen voor fietsers en voetgangers. Op die manier staan zij minder in groepjes stil bij een kruispunt. Nu de scholen weer begonnen zijn in het noorden, is de verwachting dat het weer drukker wordt.

Licht op groen

Op basis van verkeerscijfers, lokale kennis en meldingen van inwoners is door de provincie vastgesteld waar de kruisingen bevinden die mogelijk tot problemen kunnen leiden. Op enkele tientallen plekken is actie ondernomen om de situatie te verbeteren voor voetgangers en fietsers. Dit kan wel hier betekenen dat het autoverkeer en het openbaar vervoer juist langer stil komt te staan voor een verkeerslicht. Noord-Holland blijft monitoren of er extra maatregelen nodig zijn.

Met de ontwikkeling van het dashboard hoopt de provincie Noord-Holland dat het gemakkelijker wordt om tijdens de coronacrisis 1,5 meter afstand te houden. Mensen die op pad willen kunnen vooraf het dashboard raadplegen en op basis daarvan kiezen hoe ze hun reis afleggen. De cijfers in het dashboard zijn nu nog gebaseerd op metingen in juni. In de spitsuren waren daar slechts een beperkt aantal kruisingen waar het echt druk was.

Drukke kruisingen

Alleen op de kruising N250 – Havenplein bestaat tijdens de spitsuren het risico dat er zeker zeven fietsers of voetgangers staan te wachten voor het rode licht. Dit komt omdat ze hier te maken hebben met de veerboot naar Texel, licht de provincie zelf toe in het dashboard. Er zijn verder nog enkele kruispunten in de andere regio’s waar gemiddeld tussen de vier en zes mensen staan te wachten.

Kruisingen waar mensen vooral lang moeten wachten voor het licht weer op groen springt, bevinden zich met name in de regio’s Alkmaar West-Friesland en Amstelland-Meerlanden. Het gaat dan om kruisingen waar passanten tussen de 30 en 60 seconden of zelfs langer dan een minuut moeten wachten. De metingen in het dashboard van de provincie Noord-Holland zullen in september worden herhaald.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.