Autopech (foto: lucawolf0 via Pixabay)

Hulpoproepen op snelwegen in 2020 fors gedaald

Bron: lucawolf0 via Pixabay

Bergingsbedrijven hoefden in 2020 veel minder vaak in actie te komen voor de afhandeling van ongevallen. Dit is grotendeels te verklaren doordat het door de coronacrisis veel rustiger op de weg was. De bedrijven werden vorig jaar 18.730 keer opgeroepen en dat is een daling van 32 procent ten opzichte van 2019. Het is bovendien het laagste cijfer sinds de oprichting van de Stichting Incident Meldingen Nederland (IMN).

Volgens de stichting liep vooral het aantal ongevallen op snelwegen fors terug, namelijk van 20.890 incidenten in 2019 naar 12.833 in 2020. Op provinciale en stedelijke IM-wegen moesten bergingsbedrijven iets vaker aan de slag. De daling bleef daar beperkt tot 11 procent.

Pechverplaatsingen

Net als eerdere jaren werden er vooral veel pechverplaatsingen uitgevoerd. In totaal 77.498 stuks. Dat is een afname van 5 procent in vergelijking met 2019. In totaal werden er 126.430 IM-opdrachten uitgevoerd. Dat is 12 procent minder dan een jaar eerder. Overigens was dit wel meer dan in 2018.

De afgelopen maanden zijn veel cijfers naar buiten gekomen over de teruggang in mobiliteit in 2020. Vooral de auto stond veel vaker stil, omdat mensen vanaf huis werkten en minder uitjes maakten. Tegelijkertijd sprak SWOV net voor het einde van het afgelopen jaar de verwachting uit dat het aantal dodelijke verkeersslachtoffers maar beperkt zou dalen. Er raakten minder mensen ernstig gewond. Vooral onder voetgangers, auto-inzittenden, kinderen en op rijkswegen vielen minder slachtoffers.

Lees ook:

Doel aantal verkeersdoden en -slachtoffers in 2020 niet gehaald

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.