File, snelweg. Foto: RamonBerk / iStock

Gelderland subsidieert thuiswerkvoucher voor betere bereikbaarheid

File, snelweg. Foto: RamonBerk / iStock

Files en geluidsoverlast door verkeer zijn grotendeels verdwenen en de CO2-uitstoot is afgenomen nu werknemers door corona massaal moeten thuiswerken. Om deze voordelen te behouden na de crisis, biedt de provincie Gelderland aan werkgevers een thuiswerkvoucher. Werkgevers kunnen hiermee advies inwinnen om een thuiswerkaanpak op te stellen.

“Voor een bereikbaar Gelderland willen we thuiswerken blijven stimuleren. Want thuiswerken zorgt voor minder files, geluid en schonere lucht. Hiervoor moeten werkgevers een aantal zaken regelen. Met een thuiswerkvoucher kunnen werkgevers hiervoor advies inkopen”, aldus Christianne van der Wal, Gelders gedeputeerde voor mobiliteit.

Reis- en werkkosten

De provincie steunt werknemers, omdat thuiswerken niet alleen een aanpassing van de organisatiecultuur en de faciliteiten vereist. Het gaat ook om de juiste motivatie en het aanpassen van vergoedingen voor reis en werkkosten. “Werkgevers vergroten de kans op gedragsverandering als zij dit goed afstemmen op de rollen en verantwoordelijkheden van medewerkers in een organisatie”, aldus de provincie.

Daarom is dit thuiswerkvoucher geïntroduceerd, waarmee 80 procent van de kosten voor extern advies wordt vergoed tot een maximum van 4000 euro. Het voucher kan gebruikt worden voor Gelderse werkgevers met meer dan vijftig medewerkers. Wanneer werkgevers behoefte hebben aan advies of ondersteuning om hun mobiliteitsbeleid aan te passen of een thuiswerkplan willen opstellen, kunnen zij contact opnemen met de mobiliteitsmakelaar.

De provincie vindt het belangrijk om werkgevers te ondersteunen die hun mobiliteitsbeleid verduurzamen en wil bewust reisgedrag stimuleren. De laatste maanden doen werkgevers en werknemers noodgedwongen ervaring op met het thuiswerken en met het spreiden van werktijden. Dit biedt veel mogelijkheden voor nieuw mobiliteitsbeleid na de crisis om de bereikbaarheid te verbeteren. Gelderland hoopt ook dat werkgevers hun medewerkers stimuleren om veel te fietsen voor afspraken op het werk en waar mogelijk gebruik te maken van elektrische (deel)auto’s.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.