Deelmobiliteit verzameld

Gemeenteraad wil geen deelstepjes in Amsterdam

Deelmobiliteit verzameld

De Amsterdamse gemeenteraad ziet het niet zitten om aan het aanbod van deelvoertuigen in de toekomst ook nog elektrische steps toe te voegen. De raad nam een motie aan om e-steps en bijzondere bromfietsen uit te sluiten als deel- en huurvervoer in het stedelijk beleid.

De motie werd ingediend door D66, VVD en GroenLinks. Gemeenteraadslid Jan-Bert Vroege (D66) wees erop dat de stepjes nu al regelmatig opgemerkt worden in het straatbeeld, terwijl ze eigenlijk nog verboden zijn. Enthousiast over deze vervoersmiddelen in de hoofdstad is de lokale fractie niet. “Ontwikkelingen op het gebied zijn soms positief, maar soms moet je ook zeggen: dat willen we niet. Hiervan wordt de stad niet beter.”

Ruimtegebrek

De drie partijen wijzen erop dat Amsterdam een fietsstad is, waar het stallen van de tweewieler nu al een uitdaging kan zijn. Het gemeenteraadslid benadrukt dat er dus geen ruimte is voor deze voertuigen in de grachtengordel en in oude wijken, waar de stoepen en fietspaden smal zijn. Daarom doen de drie partijen een beroep op de wetgever om geen plek te creëren voor de aanbieders van deelstepjes of andere lichte elektrische voertuigen die te huren zijn.

Wethouder Egbert de Vries liet weten geen bezwaar te hebben tegen de motie. Hij wees erop dat de Tweede Kamer donderdag ook sprak over het LEV-kader en zei dat hij de dagen daaraan voorafgaand gesprekken te hebben gehad gehad met Tweede Kamerleden over of light electric vehicles een plek hebben in de stad of niet. Aan het einde van de middag stemde alleen NIDA tegen het voorstel.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.