Utrechtse hub van deelauto's (bron: SIXT Share)

Gemakkelijke overstap tussen OV en deelauto moet duurzame reis stimuleren

bron: SIXT Share

Gebruiksgemak en een goede beschikbaarheid van de deelauto. Dat zijn de belangrijkste criteria om het gebruik hiervan verder te laten groeien, wijst onderzoek uit. Om aan die voorwaarden te voldoen heeft de gemeente Utrecht voortaan zeventien parkeerplaatsen gereserveerd voor deelauto’s op een steenworp van Utrecht Centraal Station. 

Omdat de toegang tot de garage op een afstand van ongeveer honderd meter ligt, is de hoop dat dit ertoe leidt dat meer mensen hun reis duurzaam gaan afleggen. Volledig duurzaam, omdat op deze parkeerplaatsen wagens staan van SIXT Share, WeDriveSolar en Amber. Die zijn volledig elektrisch. “Dit deelautopunt past in de doelstelling van de stad om de toegankelijkheid van onze volle stad te vergroten en dat ook nog eens op een duurzame manier te doen”, vertelt Lot van Hooijdonk, wethouder Mobiliteit, Energie en Groen van de gemeente Utrecht.

Volgens SIXT wordt hierdoor de grootste Utrechtse hub voor elektrische deelauto’s gecreëerd en Utrecht hoopt dat hierdoor meer mensen deelmobiliteit gaan gebruiken. De gemeente Utrecht wil bovendien inspelen op de wens van reizigers die het openbaar vervoer en een deelauto willen combineren.

Flexibilisering in mobiliteit

De deelauto-aanbieders SIXT share, WeDriveSolar en Amber delen het enthousiasme van de wethouder over de opening van het deelautopunt bij Utrecht Centraal Station. “Om mobiliteit echt te verduurzamen moeten we niet alleen schoner gaan rijden, maar vooral slimmer gaan reizen”, aldus Sybren Mensink. Hij is operationeel directeur Benelux van SIXT. “Flexibele mobiliteit, waarbij mensen onbezorgd en snel van A naar B kunnen reizen met verschillende publieke vervoersmiddelen, is daarin het toverwoord. Het slimme hieraan is dat iedereen zijn bestemming bereikt terwijl we daar als samenleving veel minder auto’s voor nodig hebben. Dit deelautopunt op het drukste knooppunt van Nederland is een goed voorbeeld van flexibilisering in mobiliteit.”

“Steeds meer bewoners van Utrecht en omgeving nemen afscheid van hun eigen auto. Met deze super centraal gelegen e-hub van elektrische deelauto’s wordt die stap steeds makkelijker. En dat naast de grootste fietsenstalling ter wereld”, vindt algemeen Robin Berg van WeDriveSolar.

“Een e-hub op de centraalste OV-hotspot van Nederland. Een ontwikkeling om trots op te zijn. Met elke Amber vervangen we nu al zes auto’s – dat gaan er twintig worden. Dit betekent meer ruimte voor mens en stad. Fijn dat de gemeente Utrecht die missie ook omarmt”, besluit Hans de Penning, de CEO Amber.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.