Vergunningen deelscooters in Hilversum

Parkeeroverlast scooters neemt sterk af door beloningsprogramma

Vergunningen worden in Hilversum verplicht voor deelscooteraanbieders. Foto: Inge Jacobs

Het aantal klachten over foutgeparkeerde deelscooters van Check is fors afgenomen sinds de deelmobiliteitsaanbieder de gebruikers beloont voor goed parkeergedrag. Het gaat om een daling van 35 procent. Sinds mei kunnen gebruikers van de Check-deelscooters punten verdienen als ze het voertuigen niet parkeren op een plek die door andere weggebruikers als hinderlijk kan worden ervaren. 

Check is door deze resultaten aangemoedigd om het programma verder te ontwikkelen. Dan gaat het bijvoorbeeld om het invoeren van een foto aan het einde van de rit op bepaalde overlast gevende locaties- of bij gebruikers die significant veel vaker een slechte parkeerbeoordeling ontvangen. Maar voordat de deelscooteraanbieder hiermee begint, wil Check de resultaten bespreken met de gemeenten waar ze actief is.

Paul van Merrienboer, mede-oprichter van Check: “Deelscooters maken gebruik van de publieke ruimte. De publieke ruimte wordt beheerd door de gemeente. Een goede samenwerking is dus essentieel. Wij willen onderzoeken hoe we het Coins-programma verder kunnen inzetten om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de plannen van gemeenten.”

Vaste parkeerplekken

Het bedrijf wil ook op andere manieren de overlast verminderen. In Assen werkt het bedrijf samen met de gemeente over het aanbieden van parkeerplekken voor deelscooters. Want momenteel ontbreekt er in veel gemeentes daar nog aan, wat ervoor zorgt dat de voertuigen altijd in de publieke ruimte worden geparkeerd. Maar met speciale parkeerplekken kan het gemakkelijker worden voor gebruikers om op een correcte manier te parkeren, zeker in drukke en smal opgezette gebieden.

Parkeerproblemen bij deelscooters spelen al langere tijd. Daar wordt op verschillende manieren mee omgegaan. Check beloont juist goed gedrag; felyx geeft juist een boete. Daarvoor doen de bedrijven een beroep op de gebruikers, want iedere gebruiker beoordeelt hoe de scooter door de vorige gebruiker is achtergelaten. Zowel het beoordelen van een geparkeerde scooter als het ontvangen van een positieve beoordeling leveren een Coin op. “Met deze aanmoediging loont het voor gebruikers om na te denken over hun parkeergedrag en de scooter netjes achter laten”, aldus Check.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

1 reactie op “Parkeeroverlast scooters neemt sterk af door beloningsprogramma”

Reinder Rustema|23.12.21|11:42

Eigen parkeergarages zou helemaal mooi zijn. Menig winkelcentrum heeft nog wel een winkel leeg staan. Totaal geen inrichting nodig. Grote sticker op het raam en iemand bij de deur. Die kan dan ook gelijk onderhoud en opladen doen. Beter dan zo’n ongebruikte winkel. Kan heel flexibel zijn, een paar dagen opzegtermijn voor het huren van de winkel.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.