Campagne Milieu Centraal #geendruppelbenzine( bron: Autodelen.net)

Aantal Antwerpse deelautogebruikers groeit met ruim 1200%

Discussie over campagne #geendruppelbenzine is ‘alleen maar goed’( bron: Autodelen.net)

Het aantal actieve deelautogebruikers in Antwerpen is tussen januari 2017 en januari 2022 gestegen van 3.294 naar 40.681. Daarnaast is er sprake van meer deelauto’s, een hoger gemiddeld aantal afgelegde kilometers en uitgebreide parkeerfaciliteiten. Volgens het stadsbestuur van Antwerpen breekt de deelauto dus door in Antwerpen. 

De schepen voor mobiliteit Koen Kennis denkt dat de groeiende interesse voor het gebruik van deelwagens een goede zaak is voor Antwerpen. “Een deelwagen vervangt immers de aanschaf van verschillende particuliere wagens, en daarmee komt ruimte vrij in de stad”, denkt hij.

Groei van gemiddeld gebruik per auto

Het aantal gebruikers kon zo toenemen omdat ook de vloot is gegroeid. Vijf jaar geleden hadden Antwerpenaren 166 deelauto’s om uit te kiezen en dat zijn er inmiddels 752. Met deze voertuigen worden inmiddels beduidend intensiever gereden. Het gemiddeld aantal gebruikers steeg van 19,8 naar 54,1. Het stadsbestuur denkt dat het voor Antwerpen gemakkelijker is geworden om een deelwagen te pakken, nu deze zijn opgenomen in MaaS-applicaties en in de routeplanner van Slim naar Antwerpen.

Sinds 2017 kunnen aanbieders de voertuigen op meer plaatsen in de openbare ruimte kwijt. Er zijn nu 66 extra autodeelplaatsen en daar bovenop zijn er recentelijk enkele Park&Ride-plaatsen bijgekomen in Linkeroever en Luchtbal. Wel is het opvallend dat het aantal aanbieders nauwelijks is meegegroeid met de toegenomen vraag. Er is slechts één aanbieder bijgekomen sinds 2013. “We onderhouden nauwe contacten met de aanbieders van deelmobiliteit in onze stad. De verwachtte groei van deelwagens zullen we nauwlettend opvolgen en begeleiden”, aldus Kennis.

Autodelen is niet alleen populair in Antwerpen. Onlangs publiceerde het Netwerk Autodelen de jaarcijfers en daaruit is gebleken dat er sprake is van een verzevenvoudiging van het aantal autodelers in België.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.