Deelfietsen en -scooters van TIER Mobility Netherlands (foto: TIER)

Almere onderzoekt op welke wijze deelmobiliteit past bij de stad

Foto: persbericht Gaiyo

TIER, Go Sharing en MyWheels zijn vanaf april actief in Almere. Deelvoertuigen van deze aanbieders zijn dan te huur vanwege de pilot deelmobiliteit in de stad. De beschikbaarheid van deelmobiliteit geeft aan inwoners en bezoekers meer keuze, zonder dat zij al die voertuigen zelf hoeven te bezitten. Volgens de gemeente Almere dragen deze vervoersmiddelen daarom bij aan een duurzame stad. 

Het gaat om tientallen elektrische auto’s en honderden elektrische scooters en deelfietsen. “Almere heeft het al goed voor elkaar op het gebied van auto, fiets en OV”, vertelt wethouder Julius Lindenbergh. “Met deze pilot deelmobiliteit creëren we nog meer keuzevrijheid en proberen we de mobiliteit in onze stad verder te verbeteren. Bijvoorbeeld door efficiënter ruimtegebruik en door te zorgen dat er een goed aanbod is voor het eerste en laatste stukje van de reis. Met deze pilot geven we iedereen de kans gebruik te maken van een fiets, auto of scooter. Hiermee hopen we Almere nog aantrekkelijker te maken voor zowel bewoner als bezoeker.”

Gebruik openbare ruimte

Hoeveel deelvoertuigen er precies gaan komen en in welke gebieden is afhankelijk van het gebruik gedurende de pilot. Go Sharing en TIER starten in de omgeving van Almere Stad, de deelauto’s komen verspreid door de stad te staan. Met de mobiliteitsaanbieders zijn al wel duidelijke afspraken gemaakt over het gebruik van de openbare ruimte, de afhandeling van klachten en gebieden waar de voertuigen niet mogen parkeren of zelfs helemaal niet mogen komen.

De gemeente onderzoekt nog of er ook nog andere vormen van deelvervoer zullen worden toegevoegd. De huidige drie partijen zullen in ieder geval de komende twee jaar samen met Almere onderzoeken op welke manier deelmobiliteit en het concept ‘Mobility as a Service’ past bij de stad.

Uitbreiding

Voor de aanbieders betekent het weer een nieuw gebied waarin zij actief zijn. “Met elektrische deelfietsen en -scooters willen we bewoners en bezoekers van Almere laten bijdragen aan een betere stad met minder files, minder uitstoot en op termijn minder openbare ruimte voor parkeerplaatsen. Vanaf vandaag maakt Almere deel uit van ons servicegebied met ruim 50 steden waar GO Sharing al actief is,” zegt Raymon Pouwels van GO Sharing.

Operations manager Rien Tilstra van Mywheels hoopt dat mensen hierdoor ervaren dat het hebben van een eigen wagen geen noodzaak is. “We dagen alle Almeerders uit; kun je leven met een auto minder? Want minder auto’s dragen bij aan een mooier Almere.”

Bovendien kunnen e-bikes of e-scooters een vervanging zijn voor de auto, meent Jesper Vis, General Manager Benelux van TIER. “TIER biedt door heel Europa duurzame alternatieven voor de auto aan. We zijn verheugd dat TIER meedoet aan de pilot deelmobiliteit van de gemeente Almere. Iedere Almeerder kan straks gemakkelijk en duurzaam op een TIER e-bike of e-scooter door de stad reizen.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.