Utrecht start campagne rond milieuzone diesels

uitlaatMet als motto ‘Utrecht geeft voorrang aan gezonde lucht’ start op 29 oktober de publiekscampagne rond de invoering van de milieuzone voor vuile diesels, die per 1 januari 2015 ingaat. Utrecht is de eerste stad in Nederland die diesels (personen- en bestelauto’s) van vóór 2001 gaat weren.

Bewoners, bedrijven en bezoekers van de stad krijgende komende maanden via allerlei media de vraag voorgelegd: ‘Mag jouw auto vanaf 2015 nog Utrecht centrum in ? Doe de kentekencheck!’

Het weren van 2% van de auto’s kan volgens Utrecht de roetuitstoot met 30% terugdringen. De milieuzone voor vuile diesels in Utrecht maakt deel uit van het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL), een met het rijk en andere overheden overeengekomen pakket maatregelen waardoor Nederland in 2015 kan voldoen aan de Europese grenswaarden voor luchtkwaliteit.

Op de Europalaan in Utrecht kunnen automobilisten een ‘real time’ kentekencheck benutten. Elke passerende automobilist krijgt een signaal of zijn auto vanaf 2015 het centrum van Utrecht in mag.

Behalve op de Europalaan zijn er de komende weken ook kentekenchecks op andere invalswegen naar het centrum van de stad (Rubenslaan, 24 Oktoberplein).

Uit de wagenparkscan voor Utrecht blijkt dat ca. 2% van het wagenpark dat in Utrecht rijdt uit personen- en bestelauto’s diesel van voor 1 januari 2001 bestaat. In Utrecht gaat het om circa 4.500 geregistreerde voertuigen (waarvan ongeveer 1.000 bestelauto’s) die op basis van de voorwaarden niet meer de milieuzone in mogen.

Voor Utrechters en bedrijven in de stad met vervuilende auto’s bestaat tot 1juli 2015 de mogelijkheid subsidie aan te vragen voor het laten slopen en eventueel vervangen van deze voertuigen. Tot medio oktober 2014 zijn er 2403 aanvragen ingediend.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.