Nederland als Living Lab voor het slim opladen van elektrische auto’s

laadpaal
foto: Bas Stoffelsen

ElaadNL neemt samen met de regionale netbeheerders het initiatief voor het oprichten van een Living Lab Smart Charging.

In ElaadNL werken netbeheerders samen bij het ontwikkelen van een slimme laadinfrastructuur voor elektrische auto’s.

Er komt steeds meer duurzame stroom uit zon en wind. Die groei gaat zo hard dat we straks op bepaalde momenten zelfs meer aanbod van stroom hebben dan er vraag is, voorspelt de organisatie. Om die overvloed ten volle te benutten, zullen we stroom op moeten slaan en op het beste moment gaan gebruiken. Met moderne en slimme technieken zal de elektrische auto op het juiste moment worden geladen. Bijvoorbeeld midden in de nacht als het hard waait en er verder weinig vraag naar stroom is. Of in de middag als de kracht van de zon het grootst is.

Nederland is koploper als het gaat om elektrische auto’s en het opladen daarvan. Daarom neemt ElaadNL het initiatief om een Living Lab Smart Charging in het leven te roepen. Het Living Lab is een verzameling van onderzoeken en praktijktesten in Nederland met als doel ervaring op te doen met Smart Charging en internationaal de standaard te zetten.

De provincie Noord-Brabant, de gemeente Amsterdam, de gemeente Den Haag, de gemeente Utrecht en PitPoint hebben al aangegeven mee te willen doen aan zo’n Living Lab. EVnetNL, dat evenals ElaadNL is voorgekomen uit de stichting e-laad, sluit zich ook aan bij het Living Lab.  EVnetNL streeft er naar het eigen netwerk van laadpalen, circa 3000 stuks, te upgraden tot slimme laadpalen. Op dit moment zijn 400 laadpalen van EVnetNL en 150 van de provincie Noord-Brabant geschikt voor Smart Charging.

Samen zijn de deelnemers goed voor zo’n 84 procent van de publieke laadpunten in Nederland.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.