Verkeer stoot 20% minder roet uit in Rotterdamse milieuzone

milieuzoneIn de periode oktober 2015 tot begin juni 2016 is 20% minder roetuitstoot is bereikt op drukke wegen binnen de milieuzone. Deze verbetering komt vooral door het steeds kleiner wordende aantal oude diesel bestel- en personenauto’s.

uitstoot_wegverkeer_nox
NOx- en roetuitstoot (elementair koolstof/ EC) op doorgaande wegen binnen de milieuzone op een gemiddelde dag in de week (in grammen per 100 meter weg). Het bovenste, oranje deel van de staafdiagrammen laat de afname in uitstoot zien ten opzichte van de situatie bij de wagenparkscan in oktober 2015.

Dat blijkt uit tussentijds onderzoek naar de maatregelen voor gezondere lucht in Rotterdam, uitgevoerd door DCMR en TNO. Ook de uitstoot aan NOx (stikstofoxiden) is afgenomen met 5% tot 10%; dit komt vooral door minder oude personenauto’s op benzine en diesel in de milieuzone. Het wagenpark dat in Rotterdam rijdt is duidelijk heel snel schoner geworden. ‘En dat terwijl de handhaving van de milieuzone pas in mei is gestart’, aldus melden de onderzoekers.

In november vorig jaar was nog bijna 2% van de voertuigen die in de milieuzone reden te oud en vervuilend. Dat aantal is sinds de invoering van de milieuzone drastisch gedaald naar nog geen tiende procent. Dagelijks rijden er bijna 500.000 auto’s de milieuzone in en uit. Op dit moment rijden er dagelijks nog ongeveer 100 tot 200 auto’s de milieuzone in die er niet mogen zijn.

uitstoot_wegverkeer_ecVanaf mei 2016 zijn in totaal bijna 15.000 overtredingen door de gemeente aangeboden aan het CJIB. Dit betrof iets minder (45%) personenauto’s dan bedrijfsauto’s (55%: bestelauto’s en vrachtauto’s).

Van de waargenomen overtreders is maar een klein deel al eerder door de milieuzone gereden. Uit de cijfers en uit eerder onderzoek blijkt dat de maatregel over het algemeen goed bekend is. Driekwart van de Rotterdammers en mensen uit de regio kent de milieuzone en weet wat die inhoudt. Het lage aantal recidivisten maakt duidelijk dat handhaving als meest strenge middel, nog een extra werking heeft gehad op de vermindering van het aantal overtreders, concludeert de gemeente.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.