De Binnenrotte in Rotterdam is bekroond tot beste openbare ruimte. FOTO Gemeente Rotterdam

Pilots in Rotterdam met CO2-neutrale straatstenen

De Binnenrotte in Rotterdam is bekroond tot beste openbare ruimte. FOTO Gemeente Rotterdam

In Rotterdam wordt onderzoek gedaan naar de werking van CO2-neutrale straatstenen. De eerste proef loopt in het gebied Rotterdam-Zuidwest. Een tweede proef zal in Prins Alexander zijn. In totaal gaat het om 6.000 vierkante meter aan CO2-neutrale straatstenen en 1.500 meter aan trottoirbanden.

Normaal maak je beton door cement als bindmiddel te gebruiken. Dit is heel slecht voor het milieu, benadrukt de gemeente. Daarom zoeken wereldwijd mensen naar ‘groenere’ bindmiddelen. In de pilot in Rotterdam-Zuidwest hebben de stenen weinig traditioneel beton. Alleen de toplaag heeft beton met cement. De onderste laag bestaat uit betongranulaat (hergebruikt betonpuin) met industriële bijproducten (geopolymeren) als hergebruikt bindmiddel.

Elders in de stad

“Omdat het nieuw materiaal is, blijven we testen op sterkte en splijtweerstand”, zegt Arjen Oostra, beheerder wegen bij de gemeente in een verklaring. “En we houden de ontwikkeling van de kosten in de gaten. Als het materiaal dichter bij Rotterdam geproduceerd kan worden, dan zullen de kosten dalen.” De gemeente denkt met de proef in totaal 33,4 ton CO2 te besparen.

Afhankelijk van de resultaten van de proef zal de duurzame verharding ook elders in de stad worden toegepast. Oostra wil dit niet alleen doen wil daagt de markt uit om met innovaties en duurzame oplossingen te komen.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.