Slimme straatlamp op provinciale wegen

In Limburg zijn op de provinciale wegen N281 en de N298 slimme en energiezuinige straatlampen ingebruik gesteld. Op de N281 reageren de nieuwe lampen op de intensiteit van het verkeer.

Dat wil zeggen dat de lamp harder brandt bij druk verkeer en vanzelf dimt als de verkeersintensiteit afneemt. Daarnaast branden deze lampen in de nachtelijke uren tussen 22.00 uur en 6.00 uur op halve kracht. Het systeem kan ook handmatig worden bediend. Bij calamiteiten op de weg kan de lichtintensiteit handmatig flink worden verhoogd waardoor hulpverleners beter zicht hebben. Daardoor verbruiken de lampen tot circa zeventig procent minder energie. De nieuwe straatlampen worden ook automatisch in de gaten gehouden qua onderhoud, fouten of bij defecte lampen. De wegbeheerder krijgt via sms of email automatisch een melding als er iets niet in orde is. 

Langs de provinciale weg Valkenburg-Nuth-Heerlen (N298) zijn zogeheten led-lampen aangebracht. Die kenmerken zich door ‘gericht’ licht en de witte kleur. In de oude situatie werd het licht verstrooid. Nu schijnt het licht direct op de weg. Voordeel van de nieuwe lampen is dat kleuren van objecten en personen beter herkenbaar zijn. Dat heeft een positief effect op de verkeersveiligheid, zo veronderstelt de provincie. De led-lampen zouden tot een besparing tot circa 20 procent op de energiekosten moeten leiden ten opzicht van de oude verlichting. Ook is hier een dimsysteem toegepast waar een extra besparing tot ongeveer 35 procent mogelijk moet zijn. De lampen hebben een levensduur van circa 60.000 branduren en worden één keer in de vijftien jaar vervangen, voorheen was dat vier keer in de vijftien jaar.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.