Nieuwe Richtlijn Openbare Verlichting kan helpen besparen

De nieuwe Richtlijn voor Openbare Verlichting 2011 (ROVL 2011) kan er aan bijdragen dat gemeenten en provincies tot wel 30% van hun energieverbruik kunnen besparen met energie-efficiënte straatverlichting. Dit kan leiden tot een kostenbesparing van bij elkaar opgeteld maar liefst 22 miljoen euro.

Dat stelt de Taskforce Verlichting die een belangrijke bijdrage leverde aan de nieuwe richtlijn. De oude Richtlijn NPR13201 kon gemeenten en provincies belemmeren om te kiezen voor energie- en kostenbesparende technieken. De richtlijn bood weinig ruimte voor innovatie en energiebesparing. Beheerders zochten daarom steeds vaker hun eigen weg en lieten de richtlijnen los.
De nieuwe richtlijn biedt handvaten voor beheerders van openbare verlichting bij het realiseren van de juiste kwaliteit van openbare verlichting op de juiste plek. Con op den Kamp, voorzitter van de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde: “Het uitgangspunt van de nieuwe richtlijn is: ‘donker tenzij’ en ‘duurzaam moet’. Er is bovendien veel meer ruimte voor het variëren van de hoeveelheid licht. Afhankelijk van het gebruik, periode en kenmerken kunnen nu in een gebied tot vier verschillende lichtniveaus worden aangeboden. De energiebesparing die dat kan opleveren is significant.”
Ook het Rijk profiteert van de nieuwe Richtlijn. De helft van de energierekening van Rijkswaterstaat gaat op aan verlichting. Ook hier wil men kosten en energie besparen. Met ledverlichting langs autosnelwegen kan het energieverbruik worden gehalveerd, zo blijkt uit een pilot langs de A44. En per 1 juni zullen langs de rijksvaarwegen 700 navigatielichten op energiezuinige en ondershoudsvrije ledverlichting branden, in combinatie met zonnepanelen. Ook hier betekent dat een 50% besparing op de energiekosten. De nieuwe richtlijn biedt verder mogelijkheden voor innovatieve technieken op het gebied van dimmen en ledverlichting.
De nieuwe richtlijn Openbare Verlichting is een uitgave van de Nederlandse Stichting van Verlichtingskunde (NSVV) en kan worden besteld via www.nsvv.nl

 

 

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.