Brabant ziet kansen voor elektrisch rijden

Noord-Brabant zet zich in om de productie en ontwikkeling van elektrische voertuigen van de grond te krijgen. Zij gaat met kennisinstellingen, high tech- en automotive bedrijven samenwerken, om elektrische voertuigen en slimme netwerken van oplaadpunten te ontwikkelen.

Doel is om 200.000 elektrische voertuigen in 2020 te realiseren. De provincie wil hiermee een bijdrage leveren aan duurzame energie en werkgelegenheid in Brabant. De provincie stimuleert de samenwerking, zowel voor de ontwikkeling en productie van voertuigen, als voor het uitrollen van een slim (vraaggestuurd) netwerk van oplaadpunten.

Nieuwe en bestaande automotive en high tech (MKB)bedrijven gaan samenwerken om de elektrische voertuigen en deelsystemen te vervolmaken en de bijhorende bedrijvigheid in Brabant en (inter)nationaal verder te ontwikkelen. Hiervoor is een nieuw cluster ‘Electric Motive Technology Cluster’ opgestart, op initiatief van het Automotive Technology Centre, de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) en provincie Noord-Brabant.

Voor de ontwikkeling, aanleg en toepassing van een netwerk van oplaadpunten, werken ondernemers en kennisinstellingen op gebied van energietechniek, (auto)motive, logistiek en ICT samen in het zgn. ‘Mobile S mart Grid’. Hierbij zijn Brabantse en (intern)nationale ondernemingen betrokken en netwerkbeheerder Enexis.

Daarnaast zal onderzocht worden hoe het Openbaar Vervoer in Brabant en het eigen provinciale wagenpark uitgebreid kan worden met elektrische voertuigen. Ook worden bestaande subsidies innovatie-programma’s en participaties van provincie, Rijk en EU ingezet en waar nodig uitgebreid om deze systeeminnovatie van de grond te krijgen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.