Onderzoek naar real time geluid meten

geluidhinderKunnen verkeersregelinstallaties direct anders aangestuurd worden om overmatig verkeersgeluid te beïnvloeden en daarmee overlast te verminderen?

Sensor City Assen gaat dat samen met de Rijksuniversiteit Groningen en een aantal bedrijven onderzoeken. Het Samenwerkingsverband Noord-Nederland heeft voor het project, dat toepasbare technieken moet opleveren, een subsidie beschikbaar gesteld van bijna 260.000 euro.

Voor het onderzoek wordt gebruikt gemaakt van het door Sensor City aangelegde sensornetwerk in Assen.

Veiligheid is ook een thema dat in het onderzoek wordt betrokken. Nu wordt het bewaken van veiligheid vaak gelinkt aan de inzet van camera’s, maar er zijn tal van situaties bijvoorbeeld als het donker is, dat camerabeelden geen goed beeld kunnen geven van de gebeurtenissen.

De onderzoekers willen onderzoeken hoe ze nieuwe geluidstechnieken kunnen inzetten om geluid bij grote evenementen beter te kunnen duiden. Dat biedt organisatoren de gelegenheid om grote mensenmassa’s beter te volgen en bij escalerende situaties eerder in te grijpen.

Binnen het project wordt ook de relatie tussen geluid en kwaliteit van leven/gezondheid onderzocht. Daarnaast richt de aandacht van de onderzoekers zich op het geluid binnenshuis, zodat overlast in huis objectiever meetbaar wordt. Daar kan vervolgens bij toekomstige nieuwbouwprojecten rekening mee worden gehouden.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.