
Niet Amsterdam maar Stockholm Groene hoofdstad van Europa
Stockholm is uitgeroepen tot Groene hoofdstad van Europa. De stad kreeg de prijs onder meer vanwege de relatief lage verkeersemissies.
Aan de verkiezing tot Groene Hoofdstad namen 35 steden deel van wie er 8 doordrongen tot de finale. Daaronder waren steden als Amsterdam, Kopenhagen en Hamburg. Die laatste werd met Stockholm gedeeld eerste, en zal de titel in 2011 mogen voeren.
Deze Groene hoofdstad wordt aangewezen door een panel van milieudeskundigen en een jury. De prijs wordt overhandigd aan de Europese stad die aantoonbaar langdurig actief bezig is met het bereiken van hoogwaardige milieunormen en betrokken is bij voortdurende en ambitieuze doelstellingen voor verdere verbetering van het milieu en duurzame ontwikkeling.
Stockholm mag de titel in 2010 voeren. De stad, die omgeven is door water, kreeg de prijs vanwege de inspanningen om de waterkwaliteit te verbeteren. Dankzij een congestieheffingssysteem dat zich in een beginfase bevindt, is het gebruik van auto’s verminderd en het gebruik van het openbaar vervoer toegenomen. Sinds 1990 heeft de stad de CO2-uitstoot met 25% verminderd waarmee de nationale Zweedse gemiddelde uitstoot naar ongeveer de helft werd teruggebracht.
Emissies door het verkeer zijn relatief laag, aldus het juryrapport. En het openbaar vervoer maakt gebruik van milieuvriendelijke brandstoffen.
Stockholm heeft zichzelf de ambitieuze doelstelling gezet om tegen 2050 vrij te zijn van fossiele brandstoffen.
Hamburg, een stad met 1,8 miljoen inwoners, is een stad die zich met passende financiering inzet voor het milieubeleid. De luchtkwaliteit is zeer goed, er zijn talrijke bewustmakingsprogramma’s en de stad heeft bijzonder ambitieuze klimaatbeschermingsdoelstellingen ingevoerd zoals het terugbrengen van de CO2-uitstoot met 40% tegen 2020 en met 80% tegen 2050.
Bijna 100% van de inwoners van Hamburg hebben op 300 meter toegang tot het openbaar vervoer. Er is ook een systematische structuur van groene ruimten die voor de inwoners gemakkelijk te bereiken zijn.
Hamburg wordt ook geprezen voor zijn communicatiestrategie en zijn voorstel om een “trein van ideeën” te lanceren waarbij andere steden een “eigen” wagon hebben om hun groene ideeën, prestaties en toekomstplannen te promoten.