Gemeente Groningen winnaar duurzaamste mobiliteit 2013

groningen2De gemeente Groningen is door KpVV uitgeroepen tot de stad met de meest duurzame mobiliteit in 2013. De gemeente heeft dit te danken aan goede scores voor luchtkwaliteit, geluidsbelasting en de duurzame alternatieven als fietsvoorzieningen en P+R-terreinen.

Met het uitreiken de jaarlijkse prijs hoopt het KpVV gemeenten te stimuleren om hun score op het gebied van duurzame mobiliteit te verbeteren.

Het KpVV heeft voor het scoren van de verschillende gemeenten een aantal statistieken van onder andere het CBS, het RIVM, OV9292 en een aantal landelijke modellen en eigen databestanden geanalyseerd. Daarmee heeft KpVV voor gemeenten de ‘Duurzaamheidsscore’ ontwikkeld. Met deze tool kan een gemeente zich eenvoudig en objectief benchmarken op 23 achterliggende indicatoren.

Groningen scoort goed op duurzame doelen als luchtkwaliteit en geluidsbelasting. Verder werkt de gemeente goed aan duurzame alternatieven zoals fietsvoorzieningen en P+R-terreinen en kent een hoog aandeel fietsverkeer en weinig autoverkeer. Het beleid van de gemeente is jarenlang gericht op de compacte stad en dit beleid lijkt nu zijn vruchten af te werpen, aldus KpVV.

Top 10

duurzaamheids-score

1

Groningen

5,0

2

Leiden

4,7

3

Harlingen

4,5

4

Almere

4,5

5

Nijmegen

4,3

6

Amsterdam

4,3

7

Amersfoort

4,3

8

Zwolle

4,2

9

Haarlem

4,2

10

Alkmaar

4,2

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.