STREAM biedt overzicht emissies per reizigerskilometer

streamEr is steeds meer aandacht voor de schadelijke gevolgen van luchtvervuilende- en broeikasgasemissies in het personenvervoer. Maar de emissiekentallen die gehanteerd worden door organisaties en bedrijven zijn vaak verschillend. STREAM Personenvervoer biedt een breed gedragen en wetenschappelijk verantwoorde lijst van emissiekentallen en geeft een overzicht van de belangrijkste klimaat- en luchtvervuilende emissies per reizigerskilometer.

In STREAM personen 2014 (een update van de STREAM-studie uit 2008) is veel aandacht besteed aan het gebruiksvriendelijk presenteren van de emissiedata. De studie geeft een compact overzicht van gemiddelde emissies per vervoerswijze.

Het rapport van CE-Delft geeft gebruikers de mogelijkheid om emissiefactoren aan te passen naar specifieke omstandigheden zoals de bezettingsgraad, Euroklasse of voertuiggewicht.

Daarnaast is er veel aandacht voor innovatieve technologie├źn zoals elektrische aandrijving en alternatieve brandstoffen.

De studie (Studie naar TRansportEmissies van Alle Modaliteiten) wordt veelvuldig gebruikt door beleidsmakers, bedrijven, onderzoekers en adviseurs voor het maken van footprint-berekeningen, modal shift-berekeningen, beter Openbaar Vervoer en een schoner wagenpark. STREAM kentallen worden onder andere gebruikt in de Milieubarometer en de CO2-prestatieladder.

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de CO2- of fijnstofemissies van het woon-werkverkeer van Den Haag naar Delft per vervoerwijze te vergelijken. De kentallen houden daarbij ook rekening met de emissies van elektriciteitscentrales. In het rapport zijn vijf voorbeeldberekeningen opgenomen van trajecten op korte, middellange en lange afstand.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.