Opening eerste aardgastankstation in Arnhem

Op donderdag 19 maart 2009 is het eerste aardgastankstation in Arnhem voor motorvoertuigen in gebruik genomen. De opening markeert tevens de start van een gezamenlijke aanpak van de provincie Gelderland en de gemeente Arnhem om in Arnhem en omgeving het gebruik van duurzame, schonere brandstoffen te introduceren en te stimuleren. Men gaat daarbij voor aardgas, de schoonste brandstof van dit moment, en waterstof, volop in ontwikkeling als schoonste energiedrager van de nabije toekomst.
Aardgas is een transitiebrandstof: het bereidt de markt en de automobilist voor op de overgang naar groen gas en waterstof, aldus de provincie. Want waterstof is het uiteindelijke doel.
CNG (compressed natural gas) is de vakterm voor aardgas als autobrandstof. Het bestaat uit methaan, net als groen gas (of: biogas) dat wordt gewonnen uit biomassa. Aardgas is vooral schoon: de fijnstofemissie is veel lager dan die van benzine en dieselauto’s en de CO2-reductie ten opzichte van benzine is 27 procent. Daarnaast is aardgas goedkoop: een kilo CNG – waarmee je even ver rijdt als met een liter diesel – kost nu 70 cent. Tot slot is aardgas volgens de provincie veilig: het is niet explosief zoals LPG en verwaait meteen als het vrijkomt.
In maart en april van dit jaar openen vier aardgastankstations in Gelderland. Naast Nijmegen is aardgas dan te verkrijgen in Doetinchem, Arnhem, Apeldoorn en Zutphen. Later dit jaar volgen ook tankstations in Tiel, Harderwijk en mogelijk Ede, gevolgd door Barneveld, Nijkerk en Berkelland in 2011. Tegen die tijd telt heel Nederland zo’n 120 aardgastankstations.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.