Verkeerslawaai verhoogt risico hartaanval

Mensen die leven in een omgeving met veel verkeerslawaai lopen meer kans op een hartaanval dan mensen die in een rustige omgeving wonen. Dit blijkt uit een Zweedse studie, uitgevoerd door het Karolinska Instituut.
In de studie werden 1571 mensen in Stockholm die een hartaanval hadden gehad, vergeleken met een controlegroep. Van alle betrokkenen werd nagegaan waar ze de afgelopen 20 jaar hadden gewoond en wat daar het niveau was van het verkeerslawaai. Daaruit bleek dat bij blootstelling aan verkeerslawaai van meer dan 50 decibel, het risico op een hartaanval 40 procent hoger lag.
‘Er is nog meer studie nodig om een definitieve relatie te kunnen vaststellen, maar de resultaten van de studie worden bevestigd door andere studies die bijvoorbeeld een relatie vonden tussen verkeerslawaai en bloeddruk’, aldus Professor Göran Pershagen van het instituut.
Volgens de World Health Organization wordt zo’n 40 procent van de Europese bevolking blootgesteld aan verkeerslawaai van meer dan 55 decibel gedurende de dag.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.