Aantal hybride auto’s blijft stijgen

In 2014 waren er 156 duizend hybride auto’s in Nederland, een verviervoudiging ten opzichte van vijf jaar geleden. Gezamenlijk reden de hybrides 2,5 miljard kilometer. In 2014 kwamen er ruim 30 duizend nieuwe hybrides bij, driekwart hiervan werd aangeschaft door een bedrijf. Dit meldt het CBS.
Door de toename van het aantal hybrides is een steeds groter deel van het aantal personenauto’s een hybride. In 2014 was dit 2 procent en vijf jaar eerder 0,5 procent. Het aantal hybrides steeg het sterkst in 2013.
De cijfers hebben overigens betrekking op auto’s met een verbrandingsmotor plus elektromotor én op geheel elektrische auto’s, omdat in de CBS–statistieken uitgaan van de hoofdbrandstof.
Met een totaal van 47 duizend nieuwe verkochte hybrides (een stijging van 76 procent) was 2013 een topjaar. Door de gunstige fiscale regelgeving voor zuinige auto’s zoals de 0-procent bijtelregeling, het nihiltarief van de wegenbelasting en de BPM vrijstelling schaften relatief meer bedrijven en particulieren een nieuwe hybride aan. Aankopen werden naar voren gehaald om nog van de gunstige regelingen te profiteren, wat leidde tot een piek in de verkoop in december 2013.
In die maand was 1 op de 3 nieuwe auto’s een hybride, terwijl dat in de voorgaande maanden gemiddeld 1 op de 11 was. Na aanscherping van de fiscale regelgeving liep de verkoop van nieuwe hybrides in 2014 met 34 procent terug.
In 2013 legden alle hybrides gezamenlijk een afstand van 2,5 miljard kilometer af, 2 procent van alle kilometers afgelegd door Nederlandse personenauto’s. Hybrides reden gemiddeld 17,7 duizend kilometer. Dat is meer dan een benzine auto maar minder dan een dieselauto. Hierbij moet worden opgemerkt dat hybride auto’s vaker op naam staan van een bedrijf en gemiddeld jonger zijn dan andere personenauto’s. Met auto’s met deze kenmerken wordt over het algemeen meer gereden. Verder blijkt uit de CBS-cijfers niet hoeveel van die kilometers elektrisch zijn gereden.
Iets meer dan de helft van alle hybrides staat op naam van een bedrijf, bij de nieuw verkochte hybrides in 2014 was dit ruim driekwart.

Aantal-hybrides-in-Nederland-15-04-07

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.