Vervuilende auto’s niet meer welkom in Rotterdam

rotterdamIn het noordelijke deel van Rotterdam binnen de ring geldt vanaf 1 januari 2016 een milieuzone voor de meest vervuilende auto’s. Niet alleen vrachtwagens, maar ook oude, vervuilende personen- en bestelauto’s worden geweerd. Daarmee wil Rotterdam zorgen voor een betere luchtkwaliteit. Opzet dat het verkeer in 2018 40% minder roet (EC) uitstoot.

Ook worden de toegangseisen strenger. Nu zijn alleen vervuilende vrachtauto’s niet welkom in de milieuzone, dit geldt straks ook voor de meest vervuilende personen- en bestelauto’s.

Dieselauto’s van voor 2001 en benzineauto’s van voor juli 1992 zijn straks niet meer welkom in de milieuzone. Vanaf 1 januari 2018 gaan de eisen voor dieselauto’s wellicht omhoog naar niet ouder dan 2005.

Ondernemers en bewoners die zich genoodzaakt zien hun vervuilende auto te vervangen, worden door de gemeente ondersteund via de bestaande sloopregeling. Deze zal worden aangepast op de te nemen maatregelen. Door middel van een ontheffingenregeling en een zogenaamde hardheidsclausule komt het college ondernemers tegemoet bij de invoering van de zones. Ondernemers of bewoners die in de problemen dreigen te raken door de invoering van de maatregelen worden hiermee ontzien. Het Rijk heeft toegezegd een regeling te treffen voor ondernemers van omliggende gemeenten, die veel in Rotterdam moeten zijn.

Utrecht ging Rotterdam al voor in het weren van dieselauto’s.

De milieuzone is daar op 1 januari j.l. van kracht geworden en wordt vanaf 1 mei ook gehandhaafd. Dieselauto’s van voor 1 januari 2001 zijn niet meer welkom in de Utrechtse binnenstad, het Stationsgebied, de Jaarbeurs en enkele aangrenzende wegen. Op overtreding staat een boete van €90.

Inmiddels hebben al meer dan 3000 bewoners en bedrijven in Utrecht een gemeentelijke subsidie voor het slopen van oude diesels aangevraagd. Uit een steekproef blijkt dat sinds januari het aantal vuile diesels in de stad met bijna de helft verminderd is, aldus de gemeente.

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.