Bepaal zelf de kleur van de straat

sfeerverlichtingWellicht kunnen inwoners van Leeuwarden rond het station in de toekomst zelf de kleur van het licht bepalen.

Er ligt een voorstel op tafel van HetEnergieBureau, een adviesbureau op het gebied van duurzame energie en mobiliteit.

Het voorstel moet passen in het project Leeuwarden Vrij-Baan, een groot en meerjarig infra-programma met ongeveer veertig projecten. De omgeving vóór het station in Leeuwarden ondergaat de komende jaren een metamorfose. Het gebied wordt een hoogwaardige entree van de stad en de functie als hét openbaar vervoer knooppunt in Fryslân verbetert sterk. Het busstation wordt aangepakt en de ondergrondse fietsenstalling breiden we flink uit

Het gebruik van verschillende kleuren en contrasten kan voor verschillende sferen zorgen, aldus de initiatiefnemers. ‘De verlichting in combinatie met de nieuwe inrichting van het stationsgebied moet ervoor zorgen dat de ‘loper’ van het station tot aan de binnenstad een rustgevende, ontspannende en vertragende omgeving wordt.’

De verlichting kan worden aangepast aan het jaargetij. Of men kan bijvoorbeeld met fel licht in de ochtend energie geven en met warm licht in de avond een rustgevende werking uitstralen.

Verder is een app in ontwikkeling waarmee bewoners zelf de verlichting kunnen bedienen. Er wordt nu, tijdens de ontwerpfase, gekeken welke nieuwe technieken kunnen worden toegepast binnen het stationsgebied.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.