Aantal hybride personenauto’s verdubbeld

Het aantal hybride personenauto’s met een Nederlands kenteken is in 2008 verder toegenomen. Waren er op 1 januari 2008 nog 11,3 duizend hybrides op de weg, een jaar later waren dat er ruim 23 duizend. Dit komt neer op een verdubbeling.  De stijging van het aantal hybride auto’s is grotendeels toe te schrijven aan het zakelijk gebruik. Het aantal zakenhybrides groeide van 3,5 duizend naar ruim 12 duizend.
Sinds 1 januari 2008 geldt voor zeer zuinige zakenauto’s een lagere fiscale bijtelling van 14 procent. Standaard is de bijtelling 25 procent. De populariteit van hybride auto’s voor zakelijk gebruik is daardoor toegenomen. Inmiddels staat meer dan de helft van de auto’s met een hybride aandrijving op naam van een bedrijf. Van de auto’s met een conventionele motor is dat 12 procent.
Ook het aantal hybride auto’s in particulier bezit is het afgelopen jaar verder gegroeid: van 7,8 duizend naar 11 duizend. Particulieren kunnen sinds begin 2008 profiteren van een hoge korting op de aanschafbelasting (bpm) voor zuinige auto’s. Daarnaast betalen ze aanzienlijk minder motorrijtuigenbelasting.
Drie kwart van de hybrides in particulier bezit staat op naam van 50-plussers. Van de eigenaars van reguliere auto’s is het merendeel juist jonger dan 50 jaar. Dit hangt mogelijk samen met de relatief hoge nieuwprijs van hybrides. Omdat dit type auto nog maar kort op de markt is, zijn er bovendien nog maar weinig goedkopere tweedehandsexemplaren voorhanden.
Ondanks de stijging van het aantal hybride auto’s in de afgelopen jaren, is hun aandeel in het totale aantal personenauto’s nog steeds zeer klein: slechts 0,3 procent. Van de ruim 7,5 miljoen personenauto’s rijdt 80 procent op benzine, 17 procent op diesel en 3 procent op LPG.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.