Harlingen meest duurzame gemeente

harlingen
foto: Spoorjan

De gemeente Harlingen is uitgeroepen tot gemeente met de meest duurzame mobiliteit in 2015. De gemeente Harlingen heeft de prijs te danken aan goede scores voor klimaat, luchtkwaliteit, geluidsbelasting en bereikbaarheid.

Het CROW-KpVV heeft voor het scoren van de verschillende gemeenten een aantal statistieken van onder andere het CBS, het RIVM, OV9292 en een aantal landelijke modellen en eigen databestanden geanalyseerd.

Daar kwam uit dat de inwoners van Harlingen weinig gebruik maken van de auto en er rijden relatief schone bussen. Daarmee draagt het verkeer weinig bij aan de opwarming van de aarde, aldus CROW-KpVV.

Ook worden de inwoners weinig belast met de emissie van vuile stoffen en geluid afkomstig van het autoverkeer. Tegelijk kent de gemeente een goede bereikbaarheid.

De duurzaamheidsscore is opgebouwd uit indicatoren die betrekking hebben op duurzame doelen (lucht, klimaat, bereikbaarheid) en indicatoren die betrekking hebben op de keuzes die gemeente en inwoners maken (zoals aantal deelauto’s, laadpalen, schone bussen). Gemeenten hebben vooral op de laatste categorie invloed. Utrecht scoort daarin het beste.

De duurzame mobiliteit top 10

1. Harlingen  7,0
2. Heerenveen  6,9
3. Culemborg  6,8
4. Utrecht  6,8
5. Haren  6,7
6. Houten  6,7
7. Texel  6,6
8. Bunnik  6,6
9. Almere  6,5
10 Appingedam 6,5
Gemiddelde van alle 179 gemeenten: 4,6

*De berekende score loopt van 1 tot 10

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.