Testen ledverlichting tankstations geslaagd

Het Nederlandse bedrijf Bever Innovations heeft via deelname aan het Greenlight-programma van de Europse Unie een energiezuinige verlichtingsoplossing ontwikkeld die wereldwijd uitgerold wordt bij tankstations. De resultaten uit de testlokaties zijn tot dusver goed. Greenlight is in 2009 mede op iniatitief van SenterNovem gestart.
Het gaat om krachtige ledverlichting die gedimd kan worden en werkt op bewegingssensoren. Via deze techniek kunnen de benzinemaatschappijen behoorlijk wat energie besparen, aldus SenterNovem. Een beparing die op kan lopen tot zo’n vijftienhonderd euro per lamp – verspreid over tien jaar. Deze led-oplossing is niet alleen inzetbaar voor tankstations, maar ook voor toepassing in fabriekshallen en met aanpassingen zijn de lampen mogelijk ook geschikt te maken voor straatverlichting, aldus SenterNovem.
In veel steden lopen trouwens als proeven met als dan niet dimbare led-straatverlichting. Met tot nu toe wisselende resultaten. Gebruikers vinden de verlichting soms onaangenaam overkomen en ten aanzien van de mogelijke besparingen is nog vele onduidelijk. Ook wordt geƫxperimenteerd met zogenaamd groen licht leds, met minder rood in het spectrum. Die geven bij een lagere intensiteit ook nog behoorlijk zicht.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.