Bakfietsverhuur slaat aan

bakfietsIn 2014 is de gemeente Utrecht een pilot met bakfietsverhuur in de Zadelstraatstalling gestart. En dat is een succes. De gemeente kijkt hoe het project is voort te zetten.

Er zijn drie bakfietsen beschikbaar, twee elektrische en één lichtgewicht. Men betaalt €1,- per uur met een maximum van €10,- per dag.

De pilot loopt dit jaar af en zal dan geëvalueerd worden. Maar op basis van de beschikbare gegevens en de reacties van het publiek in het gastenboek concludeert de gemeente nu al dat de bakfietsverhuur een succes is.

Elk van de drie bakfietsen in de Zadelstraat wordt gemiddeld 1,5 x per dag verhuurd. Soms door ondernemers uit de omgeving maar meestal door particulieren. Met name Binnenstadsbewoners die op deze manier een moeizame rit met de auto door de Binnenstad willen vermijden, maken gebruik van de bakfietsen. Vaak voor een paar uur en soms ook voor een hele dag.

De bakfietsen zijn uitgerust met gps tracking zodat er data voor verdere analyse verzameld worden. Uit de eerste resultaten blijkt dat er ruim 500 km per maand met de bakfietsen gereden wordt.

Het is dan ook gewenst de pilot voort te zetten, aldus de gemeente. De evaluatie zal zich dan ook grotendeels richten op de vraag op welke wijze dit kostenefficiënt kan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.