Subsidie moet kilometervretende pizzakoeriers bewegen tot aanschaf elektrische scooters

pizzakoeriersDen Haag heeft een aantal subsidieregelingen aangepast of nieuw ingesteld om schoon rijden te stimuleren. Zo is er een sloopregeling voor dieselvoertuigen en benzinescooters en een regeling om bedrijven met benzinescooters te laten overstappen op elektrische. Als derde maatregel wordt het subsidiebudget voor aanschaf van elektrische personenauto’s wegens succes verhoogd.

Alle drie de regelingen zijn onderdeel van het Actieprogramma “Samenwerken aan Schone Lucht” dat tot 2018 loopt. Daarnaast helpen de maatregelen ook geluidsoverlast te verminderen.
Bezorgdiensten, zorgverleners, pizzakoeriers, etc, maken veel kilometers met hun benzinescooters. Veel bedrijven willen graag duurzamer rijden, maar overstappen op elektrisch is een financiële hobbel. Elektrische scooters zijn goedkoop in verbruik, maar duurder in aanschaf. Om dat verschil te verkleinen, springt de gemeente bij. In totaal is er €200.000 subsidie beschikbaar. De gemeente geeft maximaal € 1.500 subsidie voor elke schone scooter, elektrische high speed fiets of bakfiets met trapondersteuning. Per ondernemer is er subsidie voor maximaal 6 voertuigen. Je moet er dan per voertuig wel minimaal 3.000 zakelijke kilometers per jaar mee rijden. Ondernemers kunnen de voertuigen ook leasen, ook daarvoor is de subsidie geldig. De regeling loopt tot en met 6 oktober 2017 of zoveel eerder als de subsidiepot is uitgeput.

Wie een oude dieselauto (personen- of bestelauto) laat slopen kan een tegoed krijgen van € 1.000. Het slopen van een bromfiets of (snor)scooter levert een tegoed op van € 300. Dat tegoed is te gebruiken voor een schonere vorm van vervoer: de aanschaf van een nieuwe of tweedehands fiets, of aan een kaart voor het openbaar vervoer. Het tegoed op de OV-kaart kan ook worden gebruikt voor het huren van een deelauto en van OV-fietsen. Men kan ook kiezen voor een kaart waarmee gratis is te reizen met de bus of de tram op alle HTM-lijnen. De gemeente heeft € 1.000.000,- beschikbaar om oude diesels, scooters en brommers van de weg te halen.
S
inds 1 juli kunnen inwoners en bedrijven in Den Haag een 100% elektrische auto kopen met subsidie. Deze regeling is een groot succes aldus de gemeente, want al voor meer dan 60 personenauto’s is subsidie aangevraagd. De gemeente heeft daarom besloten het budget voor personenauto’s op te hogen van € 200.000 naar €300.000. Voor taxi’s en bestelauto’s is er nog eens € 300.000 beschikbaar. De subsidie is nog altijd maximaal € 3.000 voor een gebruikte auto en maximaal € 5.000 voor een nieuwe auto. De subsidie is nooit hoger dan 50% van de aanschafprijs. De regeling loopt tot eind juni 2017 of zoveel eerder als de subsidiepot is uitgeput.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.